Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild. Bilden är inte från händelsen i texten. Bild: Linus Sundahl-Djerf/TT

Kocks kvävning är arbetsskada

En kock satte en köttbit i halsen och avled. Myndigheterna menade inte att det var en arbetsskada.

Men Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, slår nu fast att det visst är en arbetsskada, det skriver Arbetarskydd.

En kocklärling på en restaurang i Trollhättan avled 2015 efter att ha satt en köttbit i halsen under sin fikarast. När kockens föräldrar senare ansökte om ersättning från arbetsskadeförsäkringen hos Pensionsmyndigheten för att få hjälp med begravningen fick de avslag.

LÄS MER: Kock dog på jobbet – ingen arbetsskada

Orsaken var att det inte rörde sig om en arbetsskada enligt Försäkringskassans bedömning.

Men HFD framhåller att olyckshändelsen skedde vid ett måltidsuppehåll på arbetsplatsen under betald arbetstid där kocken inte hade rätt att lämna arbetsplatsen. HFD anser därför att kocken avled till följd av ett olycksfall i arbetet och har återvisat målet till Pensionsmyndigheten för fortsatt handläggning.