Kommuner skärper eldningsförbudet

Det är torrt i skog och mark. På fredagen skärpte Trollhättans stad, Melleruds kommun och Vänersborgs kommun de eldningsförbud som redan råder.

ANNONS
|

Det råder sedan tidigare eldningsförbud i kommunen och SMHI har i vecken utfärdat en varning gällande risk för skogsbrand i stora delar av landet.

LÄS MER:SMHI utfärdar brandriskvarning

På fredagsförmiddagen meddelade Trollhättans stad att de nu inför eldningsförbud enligt den högre nivån. Det innebär att all eldning utomhus är förbjuden i hela kommunen. I förbudet ingår ”eldning, grillning, matlagning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar), samt aktiviteter som innefattar användande av spritbrännare, gasolbrännare, pyroteknik eller så kallade heta arbeten”, skriver Trollhättans stad på sin hemsida.

Det är dock tillåtet att grilla ”i en för ändamålet framtagen grill” i sin egen trädgård – förutsatt att trädgården inte ligger i ”nära anslutning” till skogsparti.

ANNONS

– Det är det enda undantaget, säger Vivian Komstadius, kommunikationschef på Trollhättans stad.

”Extremt torrt”

Nu med den högre nivån är det alltså inte tillåtet att elda på en iordningställd grillplats ute i naturen.

– En sådan får man inte använda nu när vi gått upp på den högre nivån. Vi får ju våra uppdateringar från räddningstjänsten och nu är det extremt torrt i våra marker. Det har varit torrt en längre period, men den här vinden spär på torkan ytterligare så det är främst vinden som gör att vi behöver gå upp en nivå.

Den som inte följer förbudet kan straffas om man orsakar en brand som sprids. Förbudet gäller tills vidare.

Grillning i trädgård

På eftermiddagen meddelade både Melleruds kommun och Vänersborgs kommun att även de inför eldningsförbud på den högre nivån.

”På grund av stor fara för att brand ska uppstå i skog och mark har Melleruds kommun beslutat om eldningsförbud, högre nivå”, skriver man i ett pressmeddelande. Även här är all form av eldning förbjudet, med undantag från grillning i egen trädgård: ”Grillning är endast tillåten i egen trädgård, om den inte ligger i nära anslutning till skogsparti”.

Vänersborgs kommun skriver på sin hemsida: ”Att grilla i villaträdgård är undantaget i beslutet men yttersta försiktighetsåtgärder ska vidtas till följd av föreliggande brandrisk”.

ANNONS

Förbudet gäller i Mellerud och Vänersborg från klockan 15 på fredagen och tills vidare.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS