Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Drömkåken blev till en mardröm för fastighetsägaren Tomas Beno. Nu har tingsrätten kommit med sin dom i den segdragna tvisten, kommunen ska betala ett skadestånd på 1,6 miljoner till Beno. Domen kan komma att överklagas. Bild: Jerry Lövberg

Krävde närmare 40 miljoner kronor – får bara en bråkdel

Fastighetsägaren Tomas Beno krävde Trollhättans stad på närmare 40 miljoner kronor. Pengar han ansåg sig ha förlorat på byggnadsnämndens felaktiga bygglov och genom "felaktig rättstillämpning" i en hustvist som pågått i över tio år. Nu meddelar tingsrätten att kommunen ska betala ett skadestånd på drygt 1,6 miljoner. Samtidigt ska fastighetsägaren betala mer än hälften av kommunens rättegångskostnader.

Tomas Beno beviljades 2004 bygglov för att bygga en villa i kvarteret Sommarvinden i Trollhättan. Två år senare överklagade en av grannarna bygglovet. Benos villabygge, som vid den tiden kommit relativt långt, fick då stoppas. Och länsstyrelsen upphävde beslutet om bygglov. Ärendet överklagades till länsrätten och senare också till kammarrätten.

Läs mer: Nu är det fastställt: Benos hus är lagligt

"Olagligt"

I januari 2012 kom kammarrättens dom: huset är olagligt. Då lämnade fastighetsägaren in förslag till ombyggnad, dock utan respons. Året därpå beslutade byggnadsnämnden att begära handräckning av Kronofogdemyndigheten för att riva delar av huset, vilket aldrig skedde.

Under 2014 stämde fastighetsägaren Trollhättans stad på närmare 40 miljoner kronor, eftersom han aldrig kunnat bo i det hus han uppfört. Senare samma år gick ärendet till tingsrätten. Under 2015 möttes parterna i rätten och i en deldom slogs det fast att kommunen skulle tvingas betala skadestånd.

Läs mer: Hustvist vid vägs ände

Ersätta varandra

Tvisten har därefter gällt de belopp som fastighetsägaren ska vara berättigad till. Trollhättans stad har framfört invändningar mot flera av de delbelopp som det har begärts ersättning för.

Vänersborgs tingsrätt har nu kommit fram till att kommunen ska betala drygt 1,6 miljoner kronor till fastighetsägaren. Samtidigt kom tingsrätten fram till att fastighetsägaren ska ersätta Trollhättans stad för drygt hälften av kommunens rättegångskostnader.

Domen kan komma att överklagas till hovrätten.

TTELA har varit i kontakt med fastighetsägaren som inte vill kommentera domslutet.

Läs mer: Fastighetsägare får rätt till skadestånd