Kungaparet besökte Kronan

Under en och en halv timme var kungaparet på Kronan på torsdagen. Eleverna fick bara minuter innan veta om besöket, som kom på initiativ från Kungen och Drottningen själva. – Det är kul att se dem, att de jobbar vidare, säger hans Majestät Konungen om Kronanskolans elever.

ANNONS
|

Torsdagsförmiddagens besök väckte viss oro på Kronogården, då det kungliga besöket – som hållits hemligt – föranledde viss polisär aktivitet utanför skolan. Lokalpolisen tillsammans med Säpo och livvakter stod redo innan kungaparet, tillsammans med landshövding Lars Bäckström och hans hustru, anlände strax innan klockan 10. Därefter fick besökarna bland annat delta i en sittning med skolpersonal då man pratade om attacken, som skedde på dagen tre veckor sedan. Man fick även veta mer om området, om Kronan-husets betydelse, och personalens efterarbete. Gästerna fick även besöka en niondeklass engelsklektion, se kulturdelarna med biblioteket och avslutade med fritidsgården. Där utanför hade Trollhättans stad på onsdagen placerat en skulptur, ett ljusträd, där kungen och drottningen tände ett ljus. Drottningen hyllade lärarnas arbete.– Fantastiska insatser, säger hon, och kungaparet skickade en hälsning till offrens familjer:– Och det är inte bara dem, utan även andra anhöriga, de som jobbar här på skolan, och anhöriga till dem, säger Kungen.– Vi har haft möjlighet att diskutera det som hänt, det är en förfärligt tragisk historia, säger Kungen, som beskrev lektionen de nyss fått vara med på som väldigt pedagogisk.– Det är kul att se eleverna, att de jobbar vidare. Och det är det som är viktigt, de måste få lite trygghet och inte känna någon rädsla. Stämningen känns väldigt fin härinne, det lilla vi kände, och personalen har gjort ett jättearbete, det måste jag säga. Det ska alla föräldrar också veta att man verkligen har tagit hand om det här och vill göra allt det goda för framtiden, det känns jättebra.Eleverna fick bara minuter innan besöket veta vilka som skulle komma till klassrummet, berättar kulturhuschef Ulf Jonsson. Han har dock vetat om besöket en tid, och varit en av de som planerat det.– De fick se lite av alla olika verksamheter, sammanfattar han.Även från polisärt håll beskrivs besöket som lyckat.– Kungen nöjd, drottningen nöjd, livvakten nöjd, säger Magnus Svensson, gruppchef för alfa-enheten, om insatsen. Informationen får han i en hörsnäcka, precis efter att de svarta bilarna med hovets emblem lämnat skolan.

ANNONS

"Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj har mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd.”

ANNONS