Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna åtalad för mord på kollega

Kvinnans trassliga ekonomi låg bakom mordet på hennes kollega. Det menar åklagaren som nu väckt åtal mot kvinnan i 40-årsåldern.

Den 6:e september greps kvinnan som är i 40-årsåldern misstänkt för mord. Kvinnan jobbade som personlig assistent och hon misstänks ha mördat sin kollega hemma hos deras gemensamma brukare.

LÄS MER: Assistentmordet: Detta har hänt

Åklagaren i målet, chefsåklagare Daniel Edsbagge som under måndagen åtalade kvinnan för mordet menar att bevisningen mot kvinnan är god.

– Bevisningen visar att den aktuella kvinnan som är åtalad, hon har kommit dit under natten och där och då mördat sin kollega. Detta har hon förmodligen gjort med en kniv eller någon annan form av vasst föremål, säger åklagaren i målet och fortsätter:

– Hon har också tillgripit brukarens tillhörigheter. Detta i form av plånbok och mobiltelefon. På det sättet kom hon över brukarens tillgångar.

LÄS MER: Nu kan åtal väckas för mordet på en personlig assistent

Ekonomiskt motiv

Hur planerat var mordet?

– Det kan man inte riktigt säga. Det är oklart om gärningsmannen från början tänkte att någon skulle ha bragts om livet. Förmodligen inte. Det förmodade motivet är ekonomiskt, alltså att komma över brukarens tillgångar. Men varför det har slutat på det sättet att hennes kollega mördades, det kan jag inte svara på.

Har ni hittat någon konflikt mellan offer och misstänkt gärningsman?

– Inte alls, inte på något sätt.

Den kvinna i 40-årsåldern som åtalats hade stora ekonomiska problem, något som orsakats av ett spelberoende. Åklagaren menar att motivet bakom mordet är kvinnans trassliga ekonomi.

LÄS MER: Mordmisstänkt kvinna åtalad för grov stöld och bedrägeri

– Alldeles efter gärningen ser man att det sker transaktioner på brukarens konto. Det har vi kunnat spåra, både genom det mobila bank-id:t och genom kontoutdrag. Den åtalade hade kod till brukarens bank-id och till hennes bankkort. Tidigt på morgonen tas det sedan ut pengar på en bankomat och det är den åtalade kvinnan som gör det. Där har man det sammanbundet och det sammanfattar att det var pengar som den åtalade var ute efter, konstaterar Daniel Edsbagge.

Nekar till brott

Den åtalade kvinnan nekar till brott och menar att hon under hot förts till lägenheten av två för henne okända män. Dessa män ska sedan ha utfört mordet. Polisen har utrett hennes uppgifter men har inte hittat något som talar för att de är tillförlitliga.

LÄS MER: Utredningen efter mordet på personlig assistent klar

– Hon har gett en version av ett händelseförlopp där andra personer ska ha varit inblandade. Vi har givetvis tittat på de här uppgifterna och gjort utredningsåtgärder utefter det. Men vi har inte kunnat påvisa att det har varit någon annan i lägenheten, säger polisutredaren Claes Brovall.

Förutom att åtala kvinnan för mord stöld och bedrägeri har åklagaren även valt att åtala henne för framkallande av fara för annan.

– Det har framkommit att den här kvinnan som är brukare i lägenheten behöver dygnet runt passning. Hon kan utsättas för livsfara om hon inte får den här passningen. Genom att ha ihjäl den person som hade det primära ansvaret så har hon också utsatt brukaren för livsfara. Därav åtalet framkallande av fara för annan.

Rättegången mot kvinnan inleds 12 februari i Vänersborgs tingsrätt.