Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Kvinna misstänks ha förgiftats till döds – nu åtalas två läkare

När en kvinnlig patient lämnade Näl efter flera dagars sjukhusvård fick hon med sig ett recept på en hög dos kalium. Fyra dagar senare avled kvinnan, troligen av medicinförgiftning. Nu åtalas två läkare för vållande till annans död.

När kvinnan var redo att lämna Näl ska läkarna i samråd med varandra ha beslutat att skriva ut kalium till henne. Patienten fick med sig ett recept där den föreskrivna dosen vida översteg tidigare dosering hon fått på sjukhuset. Fyra dagar efter hemkomst avled kvinnan efter att ha visat symtom på kaliumförgiftning.

Idag har det snart gått tre år sedan dödsfallet men nu åtalas läkarna vid Uddevalla tingsrätt, båda misstänks för vållande till annans död.

Enligt åtalet har läkarna begått gärningen av oaktsamhet, då de inte ska ha följt medicinsk vetenskap och beprövad erfarenhet vid vård av den kalium-brist som patienten led av. Dels ska dosen ha varit för hög, dels ska ingen utvärdering ha skett. Detta trots att en av läkarna, enligt åtalet, kontaktades av både avdelningssjuksköterska och en farmacevt med anledning av att kalium i den föreskrivna dosen är att betrakta som dödligt gift.

Båda läkarna förnekar brott.