Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/37

LeMarc-hyllningen har lyft

Arbetet med "Världens största hyllning till Peter LeMarc" är i full gång. TTELA strök runt i kulisserna under en repetition med delar av kören häromdagen. Och det blev en mäktig upplevelse – trots att aftonen egentligen bara gav en föraning om det som komma ska.

– Det känns onödigt bra, så otroligt skoj. Helt magiskt, säger den musikaliske ledaren Ulf Wadenbrandt och skrattar.

Platsen är Folkets hus kulturhuset och kvällens rep med en del av den stora kören har just tagit slut. Den Wadenbrandtska euforin är total.

Men vi börjar med att backa bandet ett par timmar.

Ett antal sångare av olika slag och med olika bakgrunder hade samlats i Hebeteatern för att ta sig an "Little Wille John" tillsammans för första gången.

Det handlade om allt från körer till enskilda personer som anmält sig, och dessutom fanns grundkompet på plats aftonen till ära.

I detta ingår bland andra Mikael Stjernqvist, som är lite av spindeln i nätet när det kommer till de gitarrister som vill vara med och han sjuder av entusiasm för projektet.

– Det här är en så annorlunda och rolig grej. Jag har aldrig spelat med Ulf tidigare, så det ska bli kul i sig att han är dirigent, säger Mikael och fortsätter:

– Och viktigt att folk förstår att detta inte bara är till för elitmusiker. När det till exempel gäller gitarrerna finns det arrangemang för alla nivåer. Alla kan vara med – och det här kommer att bli ett minne för livet.

Kristina Andréen leder till vardags kören Gospel Groove Company, och när hon snappade upp nyheten om LeMarc-projektet fanns det aldrig någon tvekan om att vara med.

– Tror att körsångare rent allmänt är ett engagerat släkte som tycker om att utmana sig. Och det här är en väldigt speciell happening. En folkfest där musiken för oss samman, säger hon.

Så småningom var det dags att skrida till verket, och för kvällen var det sångerskan Anneli Axelsson som höll i trådarna tillsammans med Ulf Wadenbrandt.

Efter några uppvärmningsövningar delades sångarna in i grupper på scenen efter sina respektive stämmor.

Och när de omkring 150 struparna förenades i den Trollhättedoftande moderna klassikern "Little Willie John" spreds ett gigantiskt leende på initiativtagaren Magnus "Ölme" Erikssons läppar.

– Det känns helt overkligt att se det här, nästan som en tv-grej. Att se de som tagit sig hit och vill vara med – helt sjukt roligt, säger "Ölme", som fick idén till projektet efter att ha sett den virala videohyllningen till Foo Fighters, där 1 000 musiker samlades för att framföra "Learn to fly" i italienska Cesena.

– Och kolla här, fortsätter "Ölme" och håller upp en gåshudprydd arm.

I pausen språkade TTELA med Linda Jordeskog från Vargön, och för hennes del är LeMarcs musik speciell:

– När jag var liten lyssnade min pappa mycket på LeMarc, så jag har växt upp med den. Det här är väldigt inspirerande och jag ser fram mot hur det kommer att bli sen när de andra instrumenten kommer till, säger hon.

Efter ytterligare några genomkörningar av låten var det dags att runda av aftonen för den här gången.

Och Ulf Wadenbrandt genomsyrades av positiva vibrationer inför det fortsatta arbetet med att pussla ihop alla bitar.

– Det känns underbart, kommer bli precis hur bra som helst. Det här bygger på kärleken till musiken och det är fantastiskt att kunna göra något sådant här tillsammans, säger han.

Ytterligare kompmusiker, orkestermusiker och sångare kommer så småningom att kopplas samman med de i kören som hade möjlighet att närvara under repet i Folkets hus. Vissa – till exempel de som bor på annan ort – förbereder sig på egen hand. Målet är att nå 1 000 deltagare, och det går fortfarande att ansluta för den som är intresserad.

– Absolut, vi vill ha med så många som möjligt så det är bara att gå in på hemsidan och anmäla sig, säger Ulf Wadenbrandt.

Som fått stöd av artisten själv.

– Peter ringde mig – det var otroligt stort och så himla kul att prata med honom. Han är jätteglad över att vi gör detta och det känns väldigt roligt att få den backupen från honom. Det berörde mig att han hörde av sig, det slog verkligen an en sträng i mig.

Se Peter LeMarcs hälsning till projektet: