Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Lexington och Sylte är tillbaka i nya skepnader

Efter att en brann ner och en revs har nu fritidsgårdarna Lexington och Älvan (före detta Sylte) slagit upp dörrarna igen, båda i ny skepnad.
– Vi är ett ”möjligheternas hus”, säger Älvans enhetschef, Peter Andersson.

För några år sedan lanserades ”Sylteprojektet”, ett projekt som omfattar en ny grundskola, en idrottshall, ett bibliotek och en helt ny fritidsgård. Behovet av en ny fritidsgård uppkom då den förra var för liten. När den nya fritidsgården öppnade i början av maj var det i betydligt större lokaler än tidigare.

– Vi har en fritidsgård i världsklass sett till storlek och vad vi kan erbjuda. Vi har haft en bra dialog hela vägen och har verkligen haft möjlighet att påverka och säga till om vad vi vill ha i vår fritidsgård. Vi är glada att Trollhättan satsar på fritidsgårdarna, säger Peter Andersson.

LÄS MER: Biorum och musikstudio – så blir nya fritidsgården

Älvan satsar även mycket på att lyssna på ungdomarna som är på fritidsgården, för att kunna erbjuda det de vill göra och skapa en fritidsgård de känner sig hemma i.

– Det är ungdomarnas fritid, vi finns för deras skull och vill vara deras ställe så vi satsar mycket på att ha ungdomsinflytande och på att vara ett ”möjligheternas hus”, säger Peter Andersson.

Elif Yalniz och Marianna Muhammed spelar shuffleboard på Älvan fritidsgård. Bild: Jonas Myrholm
Elif Yalniz och Marianna Muhammed spelar shuffleboard på Älvan fritidsgård. Bild: Jonas Myrholm

En av de som ofta är på fritidsgården är Ivica Jurakic, 14. Han upplever en skillnad från den tidigare fritidsgården i Sylte.

– Det blev jättefint och det är väldigt stort! Jag gillar att det är så rymligt och högt i tak, säger han.

LÄS MER: Tillbaka på fritidsgården efter coronauppehåll

När Ivica Jurakic är på fritidsgården gillar han att spela pingis, att baka och att måla. Tre aktiviteter det finns goda möjligheter att göra då det finns en lång rad rum med olika inriktning. Inte minst ett stort rum för pyssel och kreativitet, en studio med professionell studioutrustning och ett stort aktivitetsrum med pingisbord och speglar för dans.

– Jag tror att jag mest kommer vara i biorummet, säger Ivica Jurakic.

Elif Yalniz, 14, och Marianna Muhammed, 13, går i samma klass på Sylteskolan och är ofta på fritidsgården efter skolan.

– Jag tycker det blev jättefint här, det finns väldigt mycket att göra, säger Elif Yalniz.

– Det blev väldigt mysigt, säger Marianna Muhammed.

Tillbaka efter förra årets brand

Lexington fritidsgård har fått en helt ny skepnad efter att den förra fritidsgården på Lextorp brann ner i mars i fjol. Man har tagit över Medborgarskolans gamla lokaler och har genomfört en totalrenovering där man bland annat höjt taket och rivit väggar för att anpassa till den nya verksamheten. Det är ännu några grejer kvar att få ordning på men man har kommit tillräckligt långt för att kunna ha öppet.

– Det är väldigt positivt att vi äntligen har öppnat. Tiden har gått väldigt långsamt, det är de sista fyra månaderna man har sett att det närmat sig, säger enhetschef Fady Daoud.

Till en början har Lexington, på grund av coronapandemin, bara möjlighet att välkomna 22 ungdomar åt gången. Detta då man endast får vara 25 personer i lokalen samtidigt (liknande gäller på Älvan där man totalt får vara 32).

– Det är såklart tråkigt att inte kunna ha öppet för alla som vill komma, men det är samtidigt positivt att vi får en liten mjukstart för att lära känna lokalerna och se hur allt funkar, säger Fady Daoud.

Likt Älvan lägger Lexington mycket fokus på att höra sig för bland ungdomarna vad de vill fylla lokalerna med och vad de vill göra.

– Under hela tiden när vi jobbat fram fritidsgården har vi kollat med ungdomarna vad de vill göra och ha tillgängligt, säger Fady Daoud.

– Vi jobbar också med att vara öppna för deras idéer, om de till exempel vill ha en pingisturnering så ger vi dem möjligheten att hålla i den och planera. Vi vill att ungdomarna ska växa under ansvar, säger han.

Stevan Salimovic är 17 år gammal och har gått regelbundet på Lexington sedan han gick i sjätte klass. Han var närvarande vid branden i fjol och har varit delaktig under hela processen att få klart den nya fritidsgården.

– Jag har hjälpt till att skruva ihop några bord och har hjälpt till att packa upp och packa in en hel del för att det skulle gå snabbare, säger han.

Hur känns det nu när gården har öppnat igen?

– Det här är ”min gård” så jag är jätteglad att man kan umgås med alla igen, säger Stevan Salimovic.

Läs mer om förra årets brand här nedan:

LÄS MER: Brand på fritidsgård

LÄS MER: Bedrövad kulturchef efter branden på Lextorp

LÄS MER: Fritidsledarna: ”Det är en stor sorg”