Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jörgen Esbjörnsson saknar kunderna sedan arbetet med att byta ut vattenledningar på Österlånggatan började. Snön och den tidiga vintern har medfört att arbetet försenats.

Lokal handlare förlorar på utdraget gatuarbete

Under arbetet med att byta ut gamla vattenledningar har en del av Österlånggatan varit avstängd för trafik sedan i september. För cykelhandlaren Jörgen Esbjörnsson innebär det uteblivna kunder och minskad omsättning. Han är framförallt kritisk till att han inte har fått någon information innan från kommunen.

– Vi hade beställt varor inför vintersäsongen för över hundra tusen. När jag läste om planerna i TTELA i augusti ringde jag och annullerade beställningarna direkt, säger Jörgens Esbjörnsson, ägare till Jörgens Cykel och Sport som huserat i lokalen på Österlånggatan sedan 1982.

I gatan utanför butiken gapar just nu ett stort hål. Kommunen håller sedan i september på att byta ut gamla vattenledningar. På grund av snön har arbetet, som skulle ha varit klart innan nyår, dragit ut på tiden. Nu beräknas det pågå fram till mitten av januari. För Jörgen har det inneburit det en minskad omsättning med 75 procent. Den planerade satsningen på skidvaror fick han avbryta.

– Det är en katastrof. Folk kommer inte hit längre när det inte går att köra ända fram och parkeringsplatser saknas, de åker till Överby istället. Vi omsätter inte så att vi kan betala hyran.

Han tycker att kommunen borde ha haft ett möte med näringsidkare på gatan, kanske hjälpt till med annonsering

Enligt Per Olofsson på Tekniska Förvaltningen skickade Trollhättan Energi AB ut ett brev till berörda innan arbetet påbörjades. Men Jörgen har av okänd anledning inte fått brevet – han läste om planerna för första gången när TTELA skrev om saken i augusti.

I april börjar arbetet med gatudelen av ombyggnaden, som plattsättning och breddning av trottoarerna. Det beräknas pågå under hela året. Enligt projekteringschef Elisabeth Linderoth kommer framkomligheten vara begränsad, men helt avstängd kommer gatan inte att vara.

Jörgen Esbjörnsson hoppas att kunderna hittar tillbaka.

– Det vore tråkigt om det skulle stöpa på det här.