Lokala politiker tilldelades medalj

Göran Persson höll ett inspirerat tal inför de socialdemokrater som hade samlats i Vänersborgs Folkets Hus för valupptakt. - I dag kändes det som om Persson tände till på nytt, sade S Anders Larsson (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg.

ANNONS
|

Vid valupptakten delade Göran Persson även ut medaljer till de partimedlemmar som arbetat länge och troget i partiets tjänst.

Gunnar Russberg, tidigare kommunalråd i Vänersborg, fick den finaste medaljen av alla, Erlander-medaljen. Den får man för att man varit kommunalpolitiker i 30 år och och ansvarat för svåra politiska uppdrag.

- Det känns stort att få den här medaljen, särskilt som jag var aktiv under Erlanders tid, sade Gunnar Russberg efter medaljutdelningen.

Han började som skolpolitiker i Västra Tunhems kommun i slutet av 60-talet och slutade som vice ordförande i landstinget 1994.

- Det var den bästa tiden i mitt liv.

ANNONS

Han har träffat alla partiledarna personligen under sin aktiva tid, men han ville inte framhålla någon favorit.

- Socialdemokraterna har varit bra på att få fram de typer av partiledare som behövts under den tiden de varit verksamma. Palme var en lysande politiker och på hans tid funkade en sådan person.

Marie Dahlin fick tillsammans med bland annat S Anders Larsson och Nils Söderqvist ta emot Branting-medaljen som man får efter att ha varit aktiv i partiet i 20 år.

- Det känns väldigt hedrande, sade hon.

Inne på teatern höll Göran Persson ett tal för att inspirera sina partivänner.

- Inget är så svårt som politik. Tänk om man fick vara chefredaktör eller den som sätter de braskande rubrikerna i en tidning. Det är rätt enkla världar de lever i. Ingen arbetsuppgift är så svår som er. Jag gratulerar er till att ha valt den, sade han och rev ner många skratt.

Han kritiserade även de borgerligas politik som innebär hårdare tag.

- Hårdare tag? Då går det som i andra delar av Europa. Vi måste se ungarna och vi måste älska dem.

Han avslutade med ett citat som fick stora applåder:

- Lars Stjernkvist myntade en gång ett uttryck: Gladast vinner och det ska vi vara.

ANNONS

Hans tal fick mer än godkänt av S Anders Larsson:

- Den senaste tiden har det känts som om han varit mest intresserad av att arbeta internationellt. Men både ute på stan i dag och här på teatern kände jag att han menade allvar med sitt budskap.

ANNONS