Kyrkans fastighetschef Ulf Augustsson penslar på den kriminaltekniska vätskan som innehåller en kemisk unik kod baserad på metaller. Varje kod är registerad till en ägare och/eller en adress. Livslängden är begränsad till fem år, kostnaden ligger på 15 000 kronor litern. Man beräknar en åtgång på två deciliter per kyrka. I bakgrunden Ulf Sundberg, kyrkans informatör.
Kyrkans fastighetschef Ulf Augustsson penslar på den kriminaltekniska vätskan som innehåller en kemisk unik kod baserad på metaller. Varje kod är registerad till en ägare och/eller en adress. Livslängden är begränsad till fem år, kostnaden ligger på 15 000 kronor litern. Man beräknar en åtgång på två deciliter per kyrka. I bakgrunden Ulf Sundberg, kyrkans informatör.

Märkning ska stoppa kopparstölderna

Kopparstölderna kostar samhället miljonbelopp. Med hjälp av en speciell märksats som penslas på kopparen hoppas Trollhättans kyrka få stopp på tjuvarna. – Vi hoppas givetvis att stölderna upphör. Helt klart kommer det att bli oerhört svårt att sälja kopparen vidare, säger fastighetschefen Ulf Sundberg.

ANNONS
|

nDet handlar om ett kriminaltekniskt märknings-
system som utvecklats i Storbritannien och som visat sig ha stor effekt där.

Märksatsen Smartwater innehåller en kemisk unik kod baserad på metaller. Vätskan penslas på metal­len och lämnar en kriminalteknisk lösning som bara kan ses med hjälp av ultraviolett ljus. Varje sats har sin speciella kod som registreras på köparens adress. Tanken är att göra metallen identifierbar så att den med säkerhet ska kunna kopplas ihop med, i det här fallet, en specifik kyrka, Lextorps kyrka.

Svåra att förebygga

Stölderna mot kyrkorna i området eskalerade för drygt två år sedan. Under de senaste åren har kyrkorna i Trollhättan råkat ut för kopparstölder till ett värde av drygt 100 000 kronor. För att försvåra för tjuvarna har strålkastare med rörelsedetektorer satts upp och runt kyrkan i Lextorp har dessutom träd röjts undan.

ANNONS

Ändå har stölderna fortsatt. Så sent som för tre veckor sedan stals koppar till ett värde av 40 000 kronor.

– Kopparstölderna är oerhört svåra att förebygga, man kan inte låsa fast kopparen, inte larma taket. Därför hoppas vi mycket på det här. Syftet är att göra det så svårt som möjligt för 
tjuven att sälja kopparen vidare, och på det viset 
hoppas vi slippa den här typen av skadegörelse, säger Ulf Sundberg.

Inte synlig

När vätskan har härdat och torkat är den inte synlig för ögat. När den väl har strukits på kopparen är den väder- och vindbeständig i minst fem år.

– Varje plåt vi märker får ett unikt ”dna” som går att spåra. Det fina är att vi inte behöver märka hela koppar-biten, det räcker med en liten bit, säger Ulf Sundberg.

Kyrkans försäkringsbolag har varit i kontakt med bland annat rikspolisstyrelsen och alla är positiva. Polisen har utrustning och möjligheten att leta efter den här typen av märkning på metall. Polis och SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) kan hantera och analysera vätskan och på så vis få bevis för vem som är ägaren till objektet och därmed information om det är stulet.

– Lägger du in märkt koppar i bilens bagageutrymme lämnar den ”dna” i bilen. Det blir svårt att förklara bort och polisen har utrustning för att spåra materialet, påpekar Ulf Sundberg, kyrkans informatör.

ANNONS

Visat intresse

Även Trafikverket, som varje år har kostnader för hundratals miljoner för kopparstölder, har visat intresse för märksatsen. Enligt Per-Erik Westman, säkerhetsansvarig på Trafikverket, är roten till problemet handeln med stulen koppar.

– Tjuvar och hälare måste avyttra sitt gods. En del går till oseriösa skrothandlare som inte behöver ha tillstånd eller reglerar moms. Utan lagändringar, hårdare krav och registrering och licensiering av de som säljer skrot kommer vi inte att få stopp på detta. Roten till det onda är handeln med stulen koppar, sa han till TTELA tidigare i år.

Med märkvätskan har man kommit en bit på vägen.

ANNONS