Ljus. ” Vi vill hedra Nazir som offrade sitt liv för många barn. Men vi vill också visa att vi säger nej till våld och står för öppenhet och demokrati”, sa Tony Eli, från Trygghetsvandring Kronogården under minnesstunden.
Ljus. ” Vi vill hedra Nazir som offrade sitt liv för många barn. Men vi vill också visa att vi säger nej till våld och står för öppenhet och demokrati”, sa Tony Eli, från Trygghetsvandring Kronogården under minnesstunden.

Många sörjer läraren Nazir

På torsdagseftermiddagen hölls en minnestund för den mördade läraren, Nazir Amso. Hundratals samlades i regnet och mörkret utanför Kronan för att tända ljus till hans minne.

ANNONS
|

Ingen hade trott att det skulle bli ytterligare en minnesceremoni efter attentatet den 22:e oktober. Men matematikläraren Nazir Amso, 42, blev det tredje mordoffret. Familj, vänner, elever och kollegor - alla hade hört att han var på bättringsvägen, att han skulle få komma hem till jul. Men i torsdags förra veckan blev Nazir Amso oväntat sämre och avled på NÄL.

– Ingen kan förstå det här. Vi trodde att det var över, men det var det inte, säger Tony Eli, vän och kontaktperson för Trygghetsvandring Kronogården.

Det ska ha varit när Nazir Amso försökte få den 21-årige gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, att ta av sig masken och lämna skolan som han blev svårt skuren i magen.

ANNONS

– Han offrade sitt liv för att rädda många barn, därför måste vi hedra honom i dag som Lavin (Eskandar) och Ahmed (Hassan), säger Tony Eli.

Bland de omkring 300 som slutit upp till minnesstunden fanns många kollegor och arbetskamrater från Kronan.

– Han fyllde en stor plats i skolan, nu är den sig inte lik längre. Alla är ledsna och hela skolan är nere. Han var liksom en ikon, säger läraren Caroline Roumi.

– Han var ansvarsfull, plikttrogen, välkomnande och kunde vara både djup och lättsam. Han gick aldrig ifrån dig utan ett skratt. Han spred glädje både bland personal och elever på skolan, berättar it-teknikern Christian Castillo.

Runt den ställning som satts upp utanför fritidsgården för att hålla alla tända ljus, samlades de många sörjande. En av dem, Forat al Zirgany, tidigare elev till Nazir Amso, läste upp en dikt.

”Jag såg upp till dig precis som min egna pappa, mitt hjärta nu det bankar, vart jag än går är du fast i mina tankar. När jag mådde piss så vare du som fick mig o skratta, varje gång jag stod och sjöng, var du den enda som klappa”, lät några av raderna.

Efteråt beskriver Forat sin sorg - och besvikelse.

ANNONS

– Ja, jag känner mig besviken. Att någon kan ta en människa så värdefull. Jag saknar honom så mycket. Han var glad och fick en alltid att rycka upp sig, säger han.

Efter minnesstunden fortsatte en del till det minnesrum som man ställt i ordning på Kronan efter Nazir Amsos död.

– Det är en tung tid för alla som har känt honom. Det gör ont i hjärtat. Jag hoppas att vi får ett slut på våldet. Vi vill leva i fred och ge barnen en framtid, säger Tony Eli.

  1. Klockan 10.09 den 22 oktober får polisen larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan Kronan i Trollhättan. Efter 5-6 minuter är polis på plats.
  2. Ett hundratal meter utanför entrén ligger en skadad person, som rusat ut efter att ha knivhuggits inne i skolan. Det är den 42-årige lärare som nu avlidit.
  3. Innanför entrén ligger en man som redan dött av sina skador, den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar. I närheten ligger den 17-årige elev som senare avlider på sjukhus med svåra skador.
  4. När polispatrullen tar sig upp till andra våningen ser man den 21-årige svärdbeväpnade gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, i en korridor. När de ropar till honom vänder han sig om och går till attack mot dem i trappen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar gärningsmannen som senare avlider på sjukhus.
  5. På andra våningen hittas en elev med lindriga skador som överlever.
  6. Gärningsmannen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.
  7. Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara "försiktiga i dag".

Källa: Kriminalkommissarie Thord Haraldsson

ANNONS