Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Man hade ingen biljett – blev irriterad på tågvärden

Under tisdagseftermiddagen fick ett SJ-tåg göra ett längre stop i Trollhättan på grund av att en man var aggressiv mot tågvärden.

Vid tågstoppet i Trollhättan ville mannen gå på utan att visa biljett. Mannen sa att han hade problem med att köpa biljett och ville använda tågets wifi för att kunna köpa den. Tågvärdinnan förklarar att det är inte alltid att wifi på tåget funkar så bra, men låter mannen gå på tåget för att köpa sin biljett. Tågvärdinnan säger att hon ska komma tillbaka för att se att han har ett giltigt färdbevis.

Mannen blir otrevlig och tågvärdinnan beskriver att mannen blir upprörd för att bara hans biljett ska kollas och ställer sig nära tågvärden, med ansiktet någon decimeter från hennes och hon beskriver att det känns som att han ska spotta henne i ansiktet.

Ingen person på tåget reagerar eller försöker att hjälpa till.

Tågvärdinnan ringer till lokföraren och tåget blir stående på perrongen i Trollhättan för att vänta in ordningsvakter och polis.

Efter 35 minuter kommer ordningsvakter till platsen. Mannen får gå av tåget och får inte fortsätta sin resa med samma tåg. Polisen kunde inte komma till platsen förrän en timme senare. Tåget kunde inte vänta in dem, utan mannen fick gå av och tåget åkte vidare med en timmes försening.

Tågvärdinnan fortsätta sin arbetsdag. I vissa fall har tågvärdarna på sig kameror, men under detta arbetspasset hade inte kvinnan på sig någon kamera.

När tåget anlände till Öxnered strax innan 17.00 stod det en anmärkning att tåget var försent på grund av polisinsats.

Uppmanar till civilkurage

En kvinnan på tåget berättar att dagen innan hade en annan man blivit aggressiv mot en tågvärdinna för att det var strul med kortbetalningen i kiosken och han inte kunde köpa en bulle. Tågvärdinnan erbjöd att bjuda på kaffe eller te. Kvinnan uppmärksammade att mannen började bli aggressiv och var beredd med telefonen för att filma händelsen och gick närmare för att visa att hon hörde det som pågick. Då slutade mannen vara aggressiv och backade undan.

När samma kvinna får höra om vad som hänt på tåget tidigare blir hon upprörd över att ingen reagerade och försökte stoppa mannen och hjälpa tågvärdinnan.

– Det finns inget civilkurage här i Sverige. Någon borde reagerat eller att flera personer kunde hjälpa till så hade mannen kanske skämts och gett sig. Jag uppmanar folk till att ha civilkurage och hjälpa till när det behövs, speciellt när tågvärdarna inte kan göra något, säger kvinnan som sitter på tåget.