Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Maten från gårdarna tas till centrum

REKO-ringen som förmedlar lokalproducerad mat är nominerad till årets hållbarhetspris. Genom att ta koppla ihop producenter och konsumenter besparas jordens resurser på många sätt.

Just nu håller Årets Hållbarhetspris i Trollhättan på att utses, en av de nominerade är REKO-ringen i Trollhättan.

– Vi hade ingen aning, jag blev jätteförvånad och tyckte samtidigt att det var jättekul, säger Ingela Carlson.

Tillsammans med Johanna Norling är hon administratör för REKO-ringen i Trollhättan. REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan några mellanhänder.

– Vi är en förmedlare, och ser till att konsumenterna får vetskap om mat som tillverkas här omkring, och ger dom en plattform att handla på så att de inte behöver åka flera mil till gårdsbutiker, säger Johanna.

En mötesplats

I REKO-ringen finns kött, säsongsgrönsaker, honung, sylt, gryn, musslor och bröd för att nämna några saker. Även om inte exakt alla råvaror, i exempelvis bröd, är svenska är allt som säljs producerat på gårdar i närområdet. På REKO-ringen Trollhättans Facebooksida lägger producenter upp inlägg på varor till försäljning, och i kommentarsfältet kan konsumenter beställa. Två gånger i månaden träffas medlemmar i gruppen, producenter och konsumenter, på Högskolan Västs parkering där det sker en så kallad utlämning.

– Det är fantastiskt för all matsvinn undviks eftersom vi vet exakt hur mycket varor vi ska ta med, säger Ingela.

Tillsammans med sin man driver hon en gård där de har äggproduktion. När TTELA träffar Ingela och hennes man Magnus på en REKO-ringsutdelning i Vänersborg är det en strid ström fram till äggbilen.

– Ju närmare man kommer kunderna desto bättre, undrar de något kan de fråga mig direkt. Och när det inte finns mellanhänder blir det bättre förtjänst, och denna typ av försäljning är bäst för vår miljö, säger Magnus.

En mellanväg

Det går att äta utan att förstöra jorden vi bor på, intygar Johanna, väl medveten om både överfiske och regnskogsskövling.

– Du behöver inte bli vegan eller utesluta grupper av mat för att rädda miljön. Det går att äta kött och ägg, men ägna en tanke på vart ifrån det kommer i förhållande till vart du bor. Det finns alternativ. Det går att stötta det svenska och genom att möta producenterna kan man ställa frågor och få nya kunskaper om matproduktion och hitta nya varor som inte butiker tar in.