Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mats Wiking (S) pressades av publiken om hur det ska bli bättre ordning i Trollhättans skolor. ”Jag tror att en högre lärartäthet och samarbete i arbetslagen är rätt väg att gå för att skapa ordning”, sa han.

Mats Wiking pressad i het skoldebatt

I tisdags möttes politiker och skolpersonal på Magnus Åbergsgymnasiet för att debattera om skolan. De flesta av publikens frågor riktades till Mats Wiking (S), ordförande i utbildningsnämnden. Den hetaste frågan gällde flytten av särskolan i Trollhättan.

Lärarförbundet stod som värd för debatten i skolans aula, där representanter från de sju riksdags­partierna mötte skolpersonal och andra väljare.

Den lokala fråga som diskuterades mest var flytten av särskolan i Sylte till Lyrfågelskolan. Diskussionen handlade om för- och nackdelar med att ha hela särskoleverksamheterna under samma tak.

Mats Wiking (S), menade att oppositionen ”bangat ur” den uppgörelse som utbildningsnämnden haft om särskolan.

– Oppositionen var tidigare med på det här. Vi gjorde en jämförelse mellan Lyrfågel och Sylte, och bedömde att de var pedagogiskt jämbördiga. Eftersom Lyrfågel blir billigare bestämde vi oss för att särskolan ska ligga där, sa han.

Vill utreda mer

Sofia Lindholm(C), menade att frågan om särskolans flytt behöver utredas ytterligare.

– Vi bangade så att säga ur eftersom vi inte visste säkert om det var bäst att ha alltihop under samma tak. Vi ville utreda mer för barnens bästa, sa hon.

Flera personer i publiken undrade om det enda syftet med flytten är att spara pengar. Kommunledningen kritiserades också för att strunta i behovet av att integrera särskoleelever med andra barn i skolan. Vänsterpartiet höll med i den kritiken:

– Jag tycker generellt sett inte att man ska sätta särskoleelever för sig. Vi behöver mer integration och inkludering i skolan, sa Rossana Dinamarca(V),

Ordning och reda

Frågan om ordning och reda i skolan diskuterades också flitigt. Mats Wiking fick flera frågor av publiken om hur skolan ska lyckas få eleverna att uppföra sig bättre. Han sa själv att han inte tror på en återgång till den skola som han själv gick i på 60-talet, då läraren hade rätt att bestraffa sina elever.

– När jag gick i skolan sa min fröken till mig att jag skrev som en gris. Det är den skolan jag inte vill ha tillbaka, sa han.

Tillbaka till förr

Folkpartiets Katharina Thell vill bland annat ge lärarna större befogenheter i klassrummet, för att skapa ordning och förbättra lärarnas arbetsmiljö. Hon höll inte med om Mats Wikings beskrivning.

– Det är nog så att vi måste gå tillbaka till det som tidigare varit, eftersom vi hamnat fel någonstans på vägen, sa hon.

Rossana Dinamarca höll med Mats Wiking om 60-talets skola, men förespråkade en annan återgång.

– Jag vill ha nio lärare på hundra elever, som det varit tidigare i Sverige. Det är 6 000 fler lärare, sa hon.