Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förundersökningen i Saab-åtalet är på flera tusen sidor, bland annat utskrifter av e-posttrafik i Saab och Spyker. Det är ett material som är väldigt viktigt i Olof Sahlgrens åtalsframställan.

Mejlen tyngdpunkten i åtalet

Ingen vill kännas vid Vladimir Antonov. Och ingen tycker att pengaflödena eller de svajiga avtalen verkar konstiga. Men chefsåklagare Olof Sahlgren hoppas att den minutiösa ­genomgången av flera hundratusen mejl ska bli trumfkortet för att avslöja brott som begåtts inom Saab.

– Det är en ögonblicksbild när de brottsliga gärningarna förövas. Mejlen förklarar både motiv och varför de begås, hävdar jag. Och fördelen är att du har det svart på vitt och kan lägga fram papper med vad de involverade skrivit och vem de skickat mejlen till, förklarar Sahlgren.

Utredarna fick efter husrannsakan tillgång till datorer med bland annat 280 000 mejl från perioden 2010-2011. Även i Holland gjordes tillslag mot Spyker Cars, och på KPMG i Amsterdam, som hade hand om Victor Mullers skatteplanering. Allt skulle läsas, grupperas och bearbetas.

LÄS OCKSÅ: Från Independence day till Judgement day

– Där var det runt 500 000 e-mail, som vi säkrade. Det var ett jättearbete, och efter en genomgång ledde det till att vi hämtade in personer i Saabs ledning till förhör. Det ville vi göra fort, så de inte hann prata ihop sig. Och när deras berättelse inte är samstämmig och man inte får de svar man förväntar sig, vill man prata mer med dem.

Därför greps och anhölls tre personer, men släpptes slutligen efter förhör. Misstankarna mot en av personerna försvagades och utredningen mot honom lades ner.

LÄS OCKSÅ: Advokater kritiska till åtalet

Konkursförvaltarna klev sedan in och påvisade nya misstankar riktade mot flera personer, framför allt mot Muller. Och vid en djupdykning i e-posttrafiken och mystiken kring Dukelevel Holding fanns det mejl där en Vladimir alternativt VA förekom.

– Frågan dök då upp, vem är det som har initialerna VA och heter Vladimir? Det var ingen som kunde svara på detta och det är ju också märkligt. Vem är det som ger Saab 30 miljoner kronor och heter Vladimir? Jag påstår att det är Vladimir Antonov som i en kaotisk situation kliver in för att betala General Motors, och han var ju förbjuden att gå in i Saab, förklarar Olof Sahlgren.

Kommer Antonov att kallas som vittne för att höras i rättegången?

– Inte i nuläget, men vi får se vad som händer. Först måste vi i så fall lokalisera honom, för vi vet inte var han är.

Victor Muller var alltså redan initialt en av de misstänkta, men han hämtades aldrig in och förhördes i det tidiga stadiet. Det kom senare.

LÄS OCKSÅ: Kristina Geers har valt att inte gömma sig

– Jag har många gånger fått frågan varför. För att höra Muller måste jag ha rättshjälp. Och jag vill inte hålla på med honom gång efter gång efter gång. Jag vill ha ett utredningsmaterial och få hans version vid så få förhörstillfällen som möjligt.

När det misstänkta svindleriet och skattebrotten nagelfors var utredarna beredda att förhöra Victor Muller. Han förnekade brott och lämnade en förklaring till varför han agerat som konsult.

Nu kände Sahlgren att han hade allas inställning klar och en samlad bild. Men då fick han av tidsskäl prioritera, eftersom det är olika preskriptionstid på olika brott. Därför kom åtalen mot Geers, Jonsson och en jurist om grov urkundsförfalskning och osant intygande först, eftersom det bara är fem års preskriptionstid och de sakerna låg tidigast i händelseförloppet.

Förklara urkundsförfalskning och osant intygande?

– Om du så att säga upprättar ett avtal, som inte är sant, så kallas det osant intygande. När du gör en ändring eller upprättar ett kontrakt till exempel ska du ha den andre personens medgivande, annars är det förfalskning av urkund.

Kan Saab-ledningen ha agerat naivt när snaran drogs åt och man inte förstod vidden?

– Pressen var ju säkerligen stor, men det är en sak att vara pressad och en helt annan sak att under press begå brott. Alldeles oavsett får du inte utställa osanna fakturor och byta sidor i en årsredovisning.

Varför anser du brotten så grova, varför är det så viktigt att de döms?

– Det är ett jätteföretag med drygt 3 000 anställda. Bara det motiverar att de gärningar man gör påverkar så många anställda så mycket, är allvarliga. Och det rör sig om så pass stora belopp, till exempel de sju miljoner som Victor och hans fru fått och de 30 miljonerna i samband med Dukelevel. Varför svindleriet anses grovt, tja – det är mängder med intressenter, det är anställda, det är underleverantörer, 902 stycken, som vill ha en rättvisande bild och så visar det sig inte vara så.

Är det någon som varit mer drivande i det hela?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Vad tror du om straffpåföljden?

– Inget jag vill uttala mig om. Men man kan säga så här, att det är väldigt allvarliga brott. Längd på eventuella straff och om det blir flera eller en punkt de kan dömas för, det är tingsrättens uppgift att bedöma det, säger Olof Sahlgren.