Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Metall har rest sig

Ett år har gått sedan avslöjandet om att styrelseledamöter och ombudsmän i Metall avdelning 112 ägnat sig åt att dricka sprit och gå på porrklubb för medlemmarnas pengar. En jobbig tid, minns Paul Åkerlund, en av dem som misstänktes. Avdelningen har lagt skandalen bakom sig, menar nya ordföranden Monika Theodorsson.

I början av oktober 2004 brakade det loss (se artikel här bredvid).
Snart var 112:an synonym med porrklubbsbesök, sprit och dildos.
Extra jobbigt var det förstås för dem som inte gjort något fel, men som ännu inte friats av förbundets utredning. En av dem var Paul Åkerlund, ordförande i Metallklubben på Saab, s-märkt kommunpolitiker och dåvarande styrelseledamot i avdelningen.
- Det var en riktigt tråkig period. Det var jobbigt inte bara för mig utan också för familjen.

Skandalen kunde inte kommit mer olämpligt. Saab Automobile var mitt uppe i dragkampen med Opel i Rüsselsheim, om den framtida tillverkningen av Saab 9-3 och Opel Vectra. Både Saab-klubben och avdelningen hade fullt upp med att slåss för jobben och samtidigt föra en dialog med metallfacket i Tyskland.
Plötsligt var mannen som skulle leda kampen om Trollhättans framtid misstänkt för att dricka sprit på porrklubb, på medlemmarnas bekostnad.
Men Paul Åkerlund drog sig inte undan. Han fortsatte gå på Gripens hemmamatcher och kommunfullmäktiges möten, trots att det tisslades och tasslades bakom ryggen.
- Många sjukskrev sig, och en del har väl inte hämtat sig än. Men jag fortsatte gå till jobbet varje dag, jag litade på att det skulle lösa sig.

Däremot drog han sig undan media. Som klubbordförande på ett stort industriföretag är han van vid hetluften, och vid journalister. Men något som liknar pådraget kring Metall-skandalen har han aldrig upplevt.
Efter några månader kom beskedet att Paul Åkerlund och flera andra styrelseledamöter och ombudsmän friades i Metall-förbundets utredning.

- Många kom fram och sade att de tyckte det var skönt. Andra sade att de inte visste vad de skulle tro, eftersom det fortfarande kom anklagelser mot mig.
Paul Åkerlund omvaldes som klubbordförande. Han blev också tillfrågad om att ta plats i avdelning 112:s nya styrelse men tackade nej av tidsskäl.
- Men jag finns med i representantskapet.
Paul Åkerlund tror inte att folk har glömt Metall-skandalen.
- Men det är ingenting jag möter när jag är ute. Själv har jag lagt det bakom mig.
Det har också avdelningen gjort, menar Monika Theodorsson.
- Det känns inaktuellt. Nu jobbar vi för fullt med det nya förbundet.

I helgen sade Industrifacket ja till samgåendet och på kongressen i Västerås 17-18 oktober väntas Metallarbetareförbundet göra detsamma.
Då försvinner avdelning 112, och ersätts med IF Metall avdelning 29 Norra Älvsborg och avdelning 30 Bohuslän.
Också förbundet centralt har lagt skandalen bakom sig, menar informationschef Anders Ferbe.
- Det är fantastiskt att de orkat i avdelningen, och att de jobbat så framtidsinriktat. Det gäller förbundet också - vi blickar framåt.
Förbundet har lärt sig en hel del av skandalen, tycker Anders Ferbe.

- Vi har utvecklat tydligare riktlinjer och instruktioner för exempelvis intern representation. Vi och alla avdelningar såg över våra egna regler och det var positivt.
En annan positiv sak som skandalen förde med sig var att förtroendevaldas roller började diskuteras, i många fackförbund. Och vilken kvinno- och människosyn de ska stå för.
- Många förtroendevalda har tyckt att det varit jobbigt, de har fått ta många debatter ute på arbetsplatserna. Men det är också nyttigt och bra med sådana diskussioner. Jag tror att de sexistiska skämten har minskat, exempelvis.

Metall har fortsatt den inslagna vägen mot fler auktoriserade revisorer och bättre utbildning för förtroendevalda revisorer.
Informationsrutinerna har förbättrats.
- I mediastormen runt 112:an kunde inte ens ett så stort fackförbund som Metall svara upp mot efterfrågan från media, säger Anders Ferbe.
Men för de sex som fortfarande misstänks för brott är Metall-skandalen förstås inte över. Kassören Tommy Larsson och ytterligare några ombudsmän har fått lämna sina jobb. Förre ordföranden Kenneth Freiholtz har sagt upp sig från sin anställning på Saab.

Skandalen som växte till en medieorkan

Det började med rykten om felaktig användning av kontokort och slutade med en av de senaste årtiondenas mest omskrivna skandaler.
Här är historien om härvan kring Metall 112 som tidningen kunde avslöja för jämt ett år sedan.

Det är slutet av augusti 2004, tidningen får via källor uppgifter om en väl flitig representation på Metalls avdelning 112. Dessutom nämns olika former av sextrakasserier som ska ha skett på avdelningen. Metalls förbundsledning via presschefen Anders Ferbe bekräftar att man nåtts av "rykten om att kontokort ska ha använts fel", men säger sig inte hört något om någon form av sextrakasserier. Avdelningen har begärt en revisionsrapport av verksamheten från förbundet i samband med att kassören Tommy Larsson ska avgå och man omorganiserar.

Ordföranden i 112:an, Kenneth Freiholtz, förklarar i intervjun med tidningen att han för egen del "har rent mjöl i påsen".
Granskningen förbundet gör går dock uppenbart längre än vad ansvariga på avdelningen hoppats på. För i förbundets rapport till avdelningen framgår det att öl- och spritnotorna varit omfattande, att man använt medlemmars pengar för eget bruk och att främst kassören attesterat egna räkningar.
Detta skriver tidningen om fredag 8 oktober, en dryg månad efter att revisionen inleddes. Förbundet ser "mycket allvarligt" på det inträffade, förklarar man. Ordföranden i 112:an menar att kassören bär ett huvudansvar. Kassören svarar med att tala ut i bland annat radion.

Nu börjar även andra medier uppmärksamma det hela. Och riktigt hus i helvete, om uttrycket tillåts, tar det några dagar efter när radion får ta del av ett brev där en medlem pekar ut ett antal namngivna personer i avdelningen som ska ha gått på porrklubb. Porrklubbsbesöken och även de vid det här laget ökända löspenisarna för medlemmarnas pengar gör skandalen riksuppmärksammad och blir en följetong i kvällspress. Fackskandalen hamnar också i fokus i debatter och även i tv:s humorprogram

Medlemmarna i avdelning 112 håller sig dock för skratt. Och samtidigt som riksmedierna hugger tag i skandalen meddelar förbundsledningen för Metall, som brådskande åkt ned till Trollhättan onsdagen den 13 oktober, att hela styrelsen för Metall 112 avgår med omedelbar verkan. Samtidigt kallar man in representantskapet, avdelningens beslutande organ. De ombudsmän som utpekas för att ha gått på porrklubb stängs av tills vidare.

Förbundsordförande Göran Johnsson förklarar att han tänker kräva fler ungdomar, invandrare och kvinnor i Metalls styrelser hädanefter. Presschefen Anders Ferbe blir så förbannad på i synnerhet kvällspressens behandling av skandalen att han hotar med att "vidta åtgärder" mot dem. En person som är i särskilt fokus i medierna - förutom 112:s ordförande och kassör - är Saab-klubbens Paul Åkerlund (se artikel här bredvid).
En av de utpekade ombudsmännen, Kjell Hultgren, känner att trycket är så stort att han väljer att tala ut i tidningen.
Den 20 oktober går Göran Johnssons förhoppning i uppfyllelse - Monika Theodorsson från Brålanda tar nämligen över ordförandeskapet i Metall 112. Samtidigt spikas summan som totalt 20 personer anses vara återbetalningsskyldiga för fast till 370 000 kronor. Tal om en djupare revision där man ska "vända på alla stenar" och granska räkenskaperna flera år bakåt genomförs inte, men en detaljgranskning kring alla uppgifter man känner till görs.

I slutet på oktober kommer sedan det rättsliga efterspelet på affären: åklagarkammaren i Uddevalla inleder förundersökning mot sex personer i den gamla styrelsen för "trolöshet mot huvudman". En av de som gjort polisanmälan är kassören i 112:an själv, Tommy Larsson, som står misstänkt.
Och i slutet på november förklarar den nya styrelsen i Metall hur de vill att representationen ska se ut i framtiden: ett mindre bruk av alkohol - högst folköl - och ett slut på utlandsresor föreslås. Något också representantskapet beslutar senare.

I början av december säger så Metall, via förbundsledningen, upp fyra anställda på avdelningen. Samtidigt rentvås fem personer helt. Och även styrelsemedlemmar från gamla styrelsen får senare grönt ljus - däribland Paul Åkerlund.
Rapporteringen kring härvan har nu gått in i en betydligt lugnare fas. Men ibland blossar ämnet upp i medierna igen, då någon av de utpekade lämnar någon ny uppgift. Ett återkommande ämne är de uppsagda ombudsmännens ekonomiska skuld. Metall vill skriva ned enligt schablon, något som kallas "rabatt" i ett antal medier. En annan fråga är huruvida de fått "fallskärm". Nej, det handlar om ett vanligt las-avtal (lagen om anställningsskydd), svarar den allestädes närvarande presschefen Anders Ferbe.
Under våren blir förhandlingarna med ombudsmännen så klara.
Beslut om åtal kan komma nästa vecka

Strax efter avslöjandet om Metall-skandalen inledde åklagarkammaren i Uddevalla en förundersökning.
Sex personer misstänks för trolöshet mot huvudman, tre tidigare ledamöter i styrelsen och tre revisorer. Trots att ett år snart har gått är brottsutredningen inte färdig.
- Det beror på att många är inblandade och att det finns så många omständigheter att utreda, säger vice chefsåklagare Sune Johansson.

Möjligen kan det komma ett beslut nästa vecka, antingen om att åtal väcks eller att förundersökningen läggs ner.
Samtidigt pågår en annan brottsutredning mot Metall 112. Avdelningen misstänks ha förlängt medlemskap bakåt i tiden för att medlemmarna ska få rätt till a-kassa, något som rubriceras som bedrägeri.
- Utredningen pågår, säger kammaråklagare Sune Johansson.