Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Högskolan Väst har fått anslag från Västra Götalandsregionen. Bild: Stefan Bennhage

Miljoner till digital forskning

Högskolan Väst får 8,4 miljoner kronor till forskning om hur digitaliseringen påverkar arbetslivet.

Pengarna som kommer från Västra Götalandsregionen ska gå till att utveckla och förstärka forskningsprojektet DigitalL där Högskolan Väst och Göteborgs universitet samarbetar. Förutom de drygt åtta miljonerna satsar GU och HV tre miljoner var.

– Det här stärker framförallt samarbetet mellan oss och GU. Digitaliseringen av samhället är ett område som är angeläget forskningsmässigt, säger Lars Svensson, projektledare på Högskolan Väst.

Forskningsprojektet DigitalL startade 2014 och fokuserar på hur den snabba digitala utvecklingen påverkar näringsliv, organisationen och människor, både i yrkeslivet och på fritiden.

– Vi bidrar framförallt med kunskap om vad det här ger för utmaningar i arbetslivet, hur vi kan lära oss att bli bra och kompetenta i ett digitalt arbetsliv, säger Lars Svensson, professor i informatik med inriktning mot arbetsintegrerat lärande.

Några stora forskningsområden är sjukvården, skolan och produktionsindustrin där digitaliseringen har en viktig del.

– När vi studerar detta gör vi det i samarbete med vården, skolan och industrin. Vi tror väldigt mycket på forskning som sker i nära samarbete med omvärlden. Att skolan och vården i det här fallet får vara med och själva formulera vad de viktiga utmaningar för framtiden är, säger Lars Svensson.

Anslaget innebär att DigitalL har en viktig del av sin finansiering ordnad fram till hösten 2018.