Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt knivman anhållen i sin frånvaro efter mordförsök

Under torsdagen inträffade två mordförsök med kniv i Västra Frölunda under loppet av fyra timmar.
En ung man, skriven i Trollhättan, har nu anhållits i sin frånvaro, misstänkt för det första dådet. Vad GP erfar utreder polisen nu även om han kan ligga bakom även den andra attacken.
– Händelserna utreds parallellt, men det är för tidigt att säga om de har något samband, säger kommissarie Jarl Winqvist.

Polisen larmades om det första dådet klockan 13.41 på torsdagen efter att en man i 20-årsåldern kom med knivskador i magen till en vårdcentral vid Frölunda torg.

Själva brottet misstänker polisen har inträffat i en lägenhet i närområdet och bostadens spärrades under torsdagen av för en teknisk undersökning.

Nästan på minuten fyra timmar senare kom nästa larm, då en man i 18-årsåldern rapporterades ha blivit knivskuren i magen längs en gångbana i Grimmered.

LÄS MER: Misstänkt knivman gripen vid Backaplan inatt

Läs mer: Misstänkt mordförsök i Göteborg

Liknande signalement

Vad GP erfar har offret som blev attackerad längs gångbanan lämnat ett liknande signalement på gärningsmannen som offret som klev in på vårdcentralen i Frölunda.

Båda händelserna utreds som misstänkta mordförsök och utreds nu vid polisens sektion för grova brott där kommissarie Jarl Winqvist håller i båda utredningarna.

– Vi har en person som är anhållen i sin frånvaro misstänkt för det första mordförsöket. Händelserna utreds parallellt kan man säga och utredarna stämmer av uppgifter med varandra.

Misstänker ni att det kan vara samma gärningsman som ligger bakom båda knivattackerna?

– Det är för tidigt att säga något om. Båda utredningar är i sin linda, säger Jarl Winqvist.

Mannen som är anhållen i sin frånvaro är i 20-årsåldern och är skriven i Trollhättan. Vad GP erfar är polisen ytterst angelägna om att hitta honom.

En man i 20-årsåldern, skriven i Trollhättan, söks nu av polisen misstänkt för att ligga bakom den första knivattacken i Västra Frölunda under torsdagen. Bild: Anders Ylander
En man i 20-årsåldern, skriven i Trollhättan, söks nu av polisen misstänkt för att ligga bakom den första knivattacken i Västra Frölunda under torsdagen. Bild: Anders Ylander

Kommissarie Jarl Winqvist vill inte gå in på om det finns några kopplingar mellan de utsatta personerna och mannen som nu söks av polisen.

Läs mer: Misstänkt mordförsök i Grimmered

En källa uppger för GP att det i nuläget inte ska finnas något som tyder på att åtminstone offret i Grimmered har någon koppling till personen som knivskar honom.

– Han har troligen bara varit på fel plats vid fel tillfälle, uppger GP:s uppgiftslämnare.

Släpptes på fri fot den 18 oktober

Jarl Winqvist menar att det är viktigt att utredningen får ha sin gång innan eventuella motiv eller brist på motiv bakom brotten kan beläggas.

– Initiala uppgifter är en sak, men vi får först en klarare bild av saker som har hänt när vi har kommit längre i utredningarna än vad vi hittills är, säger han.

Mannen som söks av polisen släpptes den 18 oktober på fri fot efter att ha suttit anhållen misstänkt för flera fall av misshandel i Stockholm, Trollhättan och Göteborg.

Mannen begärdes häktad vid Södertörns tingsrätt, men anhållningsbeslutet hävdes i samband med att tingsrätten inte ansåg att det fanns tillräckliga skäl att häkta honom.

Ska ha slagit vakt och polis

Tingsrätten skriver i sitt beslut att det finns stor risk för att mannen fortsätter att begå brott, men att mannens unga ålder och det förväntade straffvärdet för brotten han begärdes häktad för inte gör det proportionerligt att häkta honom, med recidivfara som ensamt häktningsskäl.

Under häktningsförhandlingen begärde polisen att han skulle vara belagd med handfängsel på grund av att han i samband med tidigare förhör ska ha slagit en arrestvakt med knytnävsslag, slagit en polis och sparkat sönder saker i förhörslokalerna.