Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderat avgår efter mejlavslöjande

14.00 Trollhättepolitikern Alena Novak (M) lämnar med omedelbar verkan partiet och sina politiska uppdrag. Det sker efter att hon ska ha skickat mejl där hon bland annat skriver att "vi kan förvänta oss mycket problem i Trollhättan med den mängden somalier som har anlänt sista tiden". Det uppger P4 Väst.

Enligt P4 Väst ska Alena Novak i mejlet, som hon skev 2013 till en kollega, hänvisat till en bok som beskriver somalier som krigiska och som inte anpassningsbara, med ett språk som låter som de har "svalt sand".

Mejlet skickades till en av kommunens sjuksköterskor som sedan skickade det vidare. Enligt radion ska då utbildningsförvaltningen ha reagerat eftersom man uppfattade innehållet som rasistiskt och diskriminerande. Sjuksköterskan riskerade en skriftlig varning, något som hon i slutändan inte fick.

Nu på morgonen säger Moderata oppositionsrådet i Trollhättan, Peter Eriksson, till P4 Väst att Alena Novak lämnar sina politiska uppdrag och även partiet, med omedelbar verkan.

Alena Novak är sedan ett år tillbaka pensionerad skolläkare och har fram till nu varit aktiv moderat och suttit som ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Trollhättan.