Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Andreas Olsson

Näl åter i normalläge efter vattenbrist

Näl fick under torsdagen gå upp i stabsläge på grund av bristande vattenförsörjning. Vid 15-tiden kunde man återgå till normalläge igen.

Vattnet var helt borta en kort stund från klockan 12.15 och i cirka tio minuter, men som en säkerhetsåtgärd var man tvungna att koka kranvattnet på sjukhuset udner eftermiddagen, eftersom man inte visste om det kunde vara förorenat.

– Ja, det stämmer. Det är Trollhättan Energi som informerat om att det är störningar i vattentillförseln. Vi undersöker nu vad det får för konsekvenser för oss, säger Niclas Claesson, kommunikationschef.

Enligt uppgift ska problemet med vattenbristen börjat vid lunchtid. Enligt Trollhättan energi beror det på problem med att få upp vattentrycket i områdena Strömslund, Skogshöjden och Björndalen. De håller just nu på med att få avhjälpt problemet.

– Ja, eftersom vi inte vet riktigt vad som hänt och vad som är skälet. Det kan ha kommit in föroreningar och då måste man vara försiktig. Men det är som sagt bara en säkerhetsåtgärd. Målet är att så snart som möjligt återgå till normal verksamhet, säger Niclas Claesson.

Någon akut verksamhet är inte speciellt påverkad menar han. Känsliga områden som dialys och sterilcentralen, som är väldigt vattenberoende har egna säkerhetssystem.

– På dialysen har man en speciell reningsfunktion för vattnet, men vi fick avbryta några några pågående behandlingar tillfälligtvis. De är nu igång igen, efter vattnet kom tillbaka. På sterilcentralen har det inte inneburit några problem, man har täckning för sådana här händelser.

Men i väntan på att man ska återgå till normalläge väntar man på att Trollhättan Energi ska komma med ny information, när vattenflödet fungerar fullt ut igen, vad som har hänt och om det påverkat vattnets kvalitet.

– Vi får avvakta vad de säger. Men vi får också vara beredda på kanske mer långtgående konsekvenser om det drar ut på tiden med analyser. Men än har vi inte börjat samla vatten på dunkar i alla fall, säger Niclas Claesson.

Vid 14.15 säger man på Trollhättan energi att man fortfarande jobbar för att åtgärda problemet med det dåliga vattentrycket. Men vid 15-tiden hade man blåst av stabsläget på Näl och återgått till normal verksamhet.

– Vi behöver inte längre några restriktioner, för vi har fått information om att det inte ska vara något brott på någon ledning och därför finns det ingen risk för några föroreningar, säger Niclas Claesson.

Texten uppdateras.