Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nätdejting allt hetare

Glöm raggandet på krogen – numera träffar de flesta sina partners på nätet.…– Det finns ett helt annat utbud, säger Ludvig Lindström, medgrundare till dejtingappen "HiMyNameIs".

Listan över de vanligaste sätten att träffa en livspartner har sedan länge dominerats av matchningar genom vänner och bekanta, kärlek på arbetsplatsen och i yran på uteställen. Men redan för några år sedan gick uppstickaren om när en undersökning från Sifo visade att nätdejtingen har övertagit förstaplatsen. 

– Bara för några år sedan var det lite tabu att öppet finnas på dejtingsajter, men i dag är det knappt någon som reagerar när man säger att man har träffat sin partner online, säger Ludvig Lindström, datingexpert och medgrundare till dejtingappen "HiMyNameIs". 
Han tror att det finns flera skäl som gör att folk väljer att ta hjälp av ny teknik i kärleksjakten, och att det bara kommer bli större i framtiden. 
– Vi lever i ett ganska stressigt samhälle och nätdejting är ett väldigt effektivt sätt att träffa en partner. Det erbjuder dessutom ett helt annat utbud än om man bara förlitar sig på att träffa någon på krogen eller genom bekantskapskretsen. 

Läs också: De fann kärleken på nätet

För den som vill söka kärleken eller nya vänskaper på nätet är utbudet på marknaden enormt, och de flesta sidor har sin egen nisch. I appen "HiMyNameIs" får användaren presentera sig genom att spela in en fem sekunder lång video. Tanken är att man ska få en bättre uppfattning av personen, med hjälp av kroppsspråk, röst och karisma. 
– Det gör att man får till bättre fysiska dejter än vad man får genom vanliga bilder. Vi vill skapa en brygga mellan app-dejtandet och verkligheten, säger Ludvig Lindström.