Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rossana Dinamarca (V) fårn Trollhättan blev hotad på nätet av en 55-årg kvinna från Stockholm. Nu har kvinnan dömts till rättspsykatrisk vård.

Näthotade Dinamarca – döms till rättspsykvård

En 55-årig kvinna döms i Attunda tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för flera fall av dödshot via bland annat internet. En av de som hon hotat är riksdagspolitikern Rossana Dinamarca (V) från Trollhättan.

Dinamarca har fått många hot genom åren och har polisanmält detta. 2015 åtalades bland annat en då 36-årig man för sexuella ofredanden mot Dinamarca och dömdes i tingsrätten i Lund till tre månaders fängelse.

Men hoten har fortsatt att komma, och i februari och juni förra året, fick hon ta emot hot via facebook, av en 55-årig kvinna från Stockholmstrakten. Kvinnan skrev inlägg på Dinamarcas fb-sida att hon skulle skada och eller döda henne och att hon underförstått skulle förstöra hennes liv. Motivet har varit att kränka hennes hudfärg och etniska bakgrund.

I januari i år åtalades kvinnan misstänkt för nio fall av olaga hot och fjorton fall av hot mot tjänsteman. Det är förutom Dinamarca fem andra personer, bland annat en socialsekreterare, som fått ta emot bland annat dödshot via telefon, e-post och messenger. Flera av hoten har varit av rasistisk art.

Nu döms kvinnan för samtliga brott till rättspsykiatrisk vård. Kvinnan fick under sommaren genomgå en rättspsykatrisk undersökning och den fastslog att kvinnan begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och därför ska överlämnas till rättspsykatrisk vård. Hon döms också att betala skadestånd på sammanlagt 45 000 kronor till brottsoffren, varav 12 500 kronor till Rossana Dinamarca.