Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu ska assistentmordet avgöras i hovrätten

Både försvaret och åklagaren överklagade domen i det så kallade assistentmordet och i veckan som kommer ska fallet upp i hovrätten. Teknikstrul i tingsrätten gör att majoriteten av förhören får tas om, däribland ska den dömda kvinnan höras igen.

Vänersborgs tingsrätt dömde en kvinna i 40-årsåldern till 18 års fängelse för mordet på kollegan och andra brott som hon åtalades för i samma skeende. Både försvaret och åklagaren har överklagat domen.

Kvinnan förnekar brott och står fast vid sin version: två män har sökt upp henne för att driva in spelskulder och under vapenhot tvingat henne till brukarens lägenhet. Väl där ska en av dem ha begått mordet, varpå hon tvingades ta ut pengar från brukarens konto. Kvinnans advokat Per-Åke Kvarnström skriver i överklagan att mordet och gärningarna i samband med detta bör ogillas, liksom det skadestånd hon ska betala.

Vanligtvis spelas inspelade förhör från tingsrätten upp under hovrättsförhandlingar, men på grund av teknikstrul i tingsrätten finns nu bara två förhör bevarade. Majoriteten av vittnena kommer därför höras igen, däribland den dömda kvinnan. Försvaret åberopade initialt ett tilläggsförhör med kvinnan.

– Det blir ju en icke-fråga nu när hon ska höras på nytt helt. Men hon ville ha möjlighet att även inför hovrätten berätta om hur det gick till, säger Per-Åke Kvarnström, som inte kan svara på om hon tänkt berätta något nytt.

LÄS MER: Dömda kvinnans jakt på pengar: ”Låna för att klara dagen”

Yrkar på livstid

Åklagaren yrkar att hovrätten ska döma kvinnan till livstids fängelse och hänvisar till den drygt ett år gamla lagändring, som syftar till att livstid ska kunna bli aktuellt i fler mål.

– Det här är i gränslandet mellan 18 år och livstid, men det finns skäl att pröva det igen. Det finns ett utrymme för att kunna döma till livstid här, anser jag, när jag tagit del av förarbetena till lagändringen, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Bland annat lyfter han frågan om dödsångest i överklagan. Tingsrätten menade att mordet begåtts ”tveklöst hänsynslöst”, men inte tillräckligt för att det skulle betraktas som särskilda skäl för livstid. Åklagaren gör en annan bedömning och skriver att utifrån vad rättsläkaren uppgett om dödsförloppet så borde detta ensamt kunna utgöra grund för livstid – och ”under alla förhållanden” tillsammans med övriga omständigheter i fallet.

– Det är alltid väldigt svårt att värdera eventuell dödsångest, för man kan inte veta exakt hur det var där och då. Men nu råkar vi veta att den här personen levde en kortare tid efter att han blev utsatt för knivattacken och jag tycker att man kan värdera det mer utifrån vad som står i förarbetena.

”Inte bra”

Vad säger du om att man nu får ta om förhöret med den dömda kvinnan och flera andra?

– För det första kan man säga att det inte är bra, för man ska hålla förhör så nära inpå gärningen som möjligt. Alla som ska höras är hörda en gång tidigare – hovrätten får inte del av uppgifterna på samma spontana sätt och berättelsen kan bli mer styrd andra gången någon hörs. Min bedömningen är att det inte kommer påverka målet, men det är inte bra, säger Daniel Edsbagge.

Den dömda kvinnan flyttades samma dag som domen kom till häktet i Sollentuna.

Hur har hon det där?

– Jag utgår för att det är ungefär som om hon hade varit på häktet i Göteborg eller häktet i Uddevalla; det är tufft att sitta häktad, säger advokaten Per-Åke Kvarnström.

Förhandlingen i hovrätten börjar på tisdag nästa vecka och är beräknad att pågå i tre dagar.