Avdelning 34, neonatal, på Näl har byggts till och byggts om. Nu har den tilldelats pris på galan Årets bygge 2022.
Avdelning 34, neonatal, på Näl har byggts till och byggts om. Nu har den tilldelats pris på galan Årets bygge 2022. Bild: Stefan Bennhage

Ombyggd sjukhusavdelning kammade hem byggpris

Årets bygge 2022 blev Uppsala stadshus. Men i kategorin renovering blev det ombyggnaden av neonatalavdelningen på Näl.
– Jag är så stolt över allt vi har lyckats åstadkomma tillsammans, säger Västfastigheters projektledare Sandra Nurmi Torvfelt.

ANNONS
|

Byggprojektet för den nya neonatalavdelningen startade 2019 och har inneburit en ny tillbyggnad i två plan samt en ombyggnad av befintliga lokaler. Det är ombyggnaden som nu prisats som Årets bygge i kategorin renovering med motiveringen: ”Med fullt fokus på driftssäkra miljöer och att inte störa pågående verksamhet har detta projekt ändå lyckats bli klart långt innan utsatt tid och under budget. Samarbetsviljan har lett fram till nya lokaler där de allra minsta och sköraste kan få vård.”

Äntligen egen dusch

Magdalena Åberg, verksamhetschef för NU-sjukvårdens barn- och ungdomssjukvård, där neonatal ingår, lyfter i ett pressmeddelande från NU-sjukvården fram det goda resultatet för hela projektet, inte bara den renovering som nu prisats.

ANNONS

– Tack vare de nya lokalerna erbjuder NU-sjukvårdens neonatalavdelning en modern vård för sjukhusets alla minsta patienter, där familjen runt det nyfödda barnet får möjlighet att delta i vården på ett annat sätt än tidigare. Vi har exempelvis äntligen enkelrum med egen dusch och toalett till alla familjer, säger hon och påpekar att ombyggnaden också gett en bättre arbetsmiljö för medarbetarna.

LÄS MER:Patienterna flyttar in på nya neonatalavdelningen

Regionens fastighetsbolag Västfastigheter äger och ansvarar för merparten av de lokaler där NU-sjukvården bedriver vård och det var de som tog emot priset i Stockholm, tillsammans med NCC Uddevalla som utfört arbetet.

– Fokus i projektet har varit att bygga trivsamma men samtidigt robusta och driftsäkra lokaler som passar för små barn som väger som ett smörpaket. Jag är så stolt över allt vi har lyckats åstadkomma tillsammans, säger Västfastigheters projektledare Sandra Nurmi Torvfelt i samma pressmeddelande.

Gyllene plakett

Förutom äran består priset av en gyllene plakett som kommer att monteras i anslutning till avdelning 34, neonatals lokaler på Näl.

Priset Årets Bygge delas varje år ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år och som hållit budget, haft hög arbetssäkerhet och skapat mervärde. Utöver huvudpriset utses vinnare i de sex kategorierna samhällsfastigheter, industri/logistik/butik, renovering, bostäder, hotell och kontor samt infrastruktur.

ANNONS
ANNONS