Den absolut största delen av de patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19 är ovaccinerade.
Den absolut största delen av de patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19 är ovaccinerade. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Ovaccinerade riskerar att hamna på iva

Antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 ökar. Och nästan alla som hamnar inom intensivvården är ovaccinerade.
– Därför är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Allt fler vårdas på sjukhus för covid-19. I Västra Götaland var det den 1 september totalt 68 patienter, av dem var 16 på iva. Inom NU-sjukvården, alltså på Näl och Uddevalla sjukhus, handlar det om sex personer, varav två vårdades på iva.

Under juni och juli var 73 procent av samtliga covid-19-patienter inom Västra Götaland ovaccinerade. Om man bara tittar på de som under samma period vårdades på iva var 92 procent inte vaccinerade. NU-sjukvården vill inte säga något om vaccinationsgraden hos de covid-sjuka där, eftersom de är så få.

– Vi börjar se en ökning av antalet covid-patienter som läggs in på sjukhus och på iva. Därför är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Spridningen av coronaviruset har de senaste veckorna ökat igen.

– Är man ovaccinerad ökar risken att bli smittad. Och man riskerar att smitta andra. Även om man har fått en dos är man inte tillräckligt skyddad, man måste ta den andra sprutan också. Jag har märkt att en del tycker att det räcker med en dos, men så är det inte. Nu är det deltavarianten som dominerar och den är mer smittsam. Den som är vaccinerad blir också lindrigare sjuk. Vaccin skyddar mot svår sjukdom, det är en viktig del, säger Thomas Wahlberg.

Han ser en förändring i folks vilja att ta sprutorna.

– I början var det högt tryck och många ville vaccinera sig, bland de äldre grupperna gick det snabbt. Nu är det ingen brist på vaccin men det går trögare i vissa åldersgrupper.

Hur ska man få fler att vaccinera sig?

– Det måste vara lätt. Det måste vara lätt att få tider och vi måste använda mer drop in-tider och mobila enheter för att öka tillgängligheten. En stor grupp tänker ”jag gör det senare” och så blir det inget. Sedan är det en liten grupp som inte tänker ta vaccinet alls. Men jag tror inte att de flesta är emot vaccin, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Att försöka nå ut till de som av olika anledningar har bestämt sig för att inte ta sprutorna tror han är svårt.

– I Sverige är det helt förbjudet att tvinga någon att vaccinera sig. Och de som är helt emot vaccinet kommer inte att ändra uppfattning i första taget.

ANNONS