Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Pappans sms till sonen: "Döda han"

Bröderna blev rånade av två personer. Dagen efter bestämde bröderna träff med en av gärningsmännen. Då sköts rånaren ihjäl - ett mord som den äldre av bröderna sitter inne för. Nu avslutas rättegången mot brödernas pappa som misstänks för att ha uppmanat den yngre sonen att skjuta den andre rånaren. – Det handlar inte om att uppmuntra någon att döda utan det handlar om ett försök att få sonen att ta tag i sitt liv, säger pappans advokat Peter Wall.

Den 12 augusti 2015 blev två bröder rånade i en lägenhet av två män. Gärningsmännen ska ha hotat offren med kniv, batong och en av dem ska ha utsatts för ett strupgrepp.
Dagen efter bestämde bröderna träff med en av rånarna, en man i 25-årsåldern. De träffades i bostadsområdet Hovhult i Uddevalla. Med sig till mötet hade bröderna en pistol.

När trion träffades ska det ha blivit bråk och den äldsta av bröderna avlossade ett skott som träffade mannen i 25-årsåldern i buken.
Bröderna flydde från platsen medan den skottskadade mannen tog sig till en lekplats i närheten. Här hittades han svårt skadad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Avslöjade bröderna på sin dödsbädd

Polisen larmades till platsen och i väntan på ambulans fick två av poliserna mannen att berätta vem som skjutit honom. På sin dödsbädd berättade han att bröderna varit på platsen och att de sedan flydde i en röd bil.

Bröderna åtalades för mordet. Den yngre av bröderna åtalades i andra hand för medhjälp till mord.

Den äldre av bröderna har erkänt att det var han som höll i pistolen, han påstår dock att det rörde sig om en nödvärnssituation.

Den yngre brodern har sagt att han var och kissade just när skottet avlossades.
Tingsrätten dömde den äldre brodern till sex års fängelse för dråp medan hans lillebror friades helt.

Hovrätten skärpte storebroderns straff rejält - 14 år för mord. Och även hovrätten friades lillebrodern.

Stoppades med vapen

Men i början av året stoppades lillebrodern av polisen när han befann sig i Trollhättan.
– Han greps för vapenbrott och narkotikabrott. När han häktats så undersöktes hans telefon och då fick man se att hans pappa hade skickat de här smsen några timmar innan, berättar chefsåklagare Daniel Edsbagge.

I smsen stod det: "gå döda NN o gå in". I stället för NN hade pappan skrivit namnet på en av de som rånade bröderna ett och ett halvt år tidigare.
Han skrev också "Gå gå döda han" och "har du pistol bara så". Pappan skrev också att han hoppades att sonen skulle få "livstid" för detta - "det bästa för alla o blir av med dig för alltid", skrev han. Det skulle också ge rättvisa mot den morddömda sonen, enligt förundersökningsprotokollet.

Totalt rör det sig om elva sms som pappan skickat till sin son - som åklagaren menar är uppmaningar om att han skulle mörda den som var med och rånat honom.

Inför rätta

Pappan i 50-årsåldern åtalades för stämpling till mord och på torsdagen startade rättegången.

– Stämpling till mord är ett väldigt ovanligt brott. Det är ovanligt att man driver det vidare för det måste finnas någon konkret fara för att det här ska kunna genomföras. I det här fallet finns det bakgrund, motiv, därtill är det skickat till en person som har vapen och ammunition och det pratas om det i smsen. Därav menar jag att det skulle kunna finnas risk att det skulle fullbordas. Tingsrätten ansåg att det var sannolikt för personen blev häktad, säger Daniel Edsbagge och fortsätter.

– Det har funnits ett motiv tidigare att ha ihjäl en person som har rånat, så det är en allvarlig kontext.

Sonen är inte misstänkt för något:
– Sonen har inte agerat på dem eller gjort något så därför är han inte misstänkt för något brott i den här delen, säger Daniel Edsbagge.
Han har redan dömts i tingsrätten till fängelse i fyra månader för vapenbrottet och ringa narkotikabrott.

Sonen: Läste inte smsen

Sonen svarade inte på något av pappans sms.
– Jag minns inte att jag läst dem faktiskt om jag ska vara ärlig, säger han i polisförhör.
Sonen berättar att pappan brukar skicka sms när han är arg på honom. 

– Det är bara skitsnack och han är bara arg. Jag låter mig inte påverkas av det direkt. Jag försöker vara glad men när jag läser de där sms:en det är inte så roligt.

I förhör säger sonen att hans pappa får svara på vad han menade med smsen. Han fick frågan om pistolen han hade på sig när han greps skulle användas för att döda rånaren.
– Det finns inga motiv det finns inte något sådant, säger sonen till polisen.
Han påstår att hans pappa aldrig skulle skada någon.
– Han skulle aldrig göra ens en fluga illa.

Rånaren - ingen hotbild

Rånaren säger att han inte upplevt att det fanns en hotbild mot honom, inte heller från denna familj.
– Nej, helt ärlig jag är inte rädd för någon av dem för min skull. Jag är rädd om mina nära och kära, säger han i förhör.

Pappan förnekar brott. Han påstår också att det är ett familjebråk och att han inte uppmanat sonen att mörda.

– Jag ville inte att han skulle döda någon. Det är klart jag inte vill att någon ska dö alls. Eller råka illa ut, säger han i polisförhör och fortsätter.
– Jag vill försöka skydda honom på alla sätt. Det var det som var meningen. 

Ville inte ha ett mord

Peter Wall försvarar pappan:
– Han har inget uppsåt till att någon ska göras illa, säger han och fortsätter.
– Min klient är inte kriminellt belastad. Han har jobbat hela sitt liv och skött sig. Däremot har han en son som är dömd för ett allvarligt brott. Tittar man i förundersökningen vad min klient säger där så handlar det om att han pratar i bildspråk till den andra sonen. Han menar inte bokstavligen utan han försökte varna sin son som kanske är på väg åt fel håll att säga till honom att passar han sig inte utan fortsätter han leva det liv han lever så kommer det sluta som för brorsan hans. 

Peter Wall berättar att pappan skickat hundratals arga sms till sin son.
– Det som står där står där men man måste ha uppsåt och vilja och tro att det ska förverkligas och det är min klient övertygad om att det kommer det inte att göra. Han är också övertygad om att sonen förstår vad som står där, säger Peter Wall och fortsätter.
– Det handlar inte om att uppmuntra någon att döda utan det handlar om ett försök att få sonen att ta tag i sitt liv.