Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ingen ersättning till den polis som var med i ingripandet på skolan kronan, 2015.

Polis beviljas inte ersättning efter skolattacken

Brottsoffermyndigheten anser att en polis som utsatts för hot i tjänsten vid ingripandet i skolattacken på skolan Kronan 2015 inte ska få ersättning.

Gärningsmannen har tidigare blivit dömd för hot mot tjänsteman, grovt brott, men då ansågs polisen inte ha rätt till ersättning för kränkning. Anledningen till att Brottsoffermyndigheten hänvisar till att det kan förekomma hot och våld mot en polis vid dennes yrkesutövning för att sådan ersättning ska betalas ut till en polis så måste den brottsliga kränkningen ha varit skymflig och direkt angripit polisens privata sfär. Myndigheten anser att det inte presenterats några nya omständigheter i ärendet som ger skäl till en omprövning som kan medföra ersättning.

Läs även: Få begär ersättning efter skolmord

I omprövningsbeslutet hänvisar polisens advokat till de bedömningar som gärningsmannaprofilgruppens (GMP-gruppen) gett när gärningsmannen dömdes. Utlåtandet menar, polisens advokat, visar att gärningsmannen agerat för att själv bli dödad av poliserna, det som kallas suicide by cop, självmord av polis.

Vidare har GMP-gruppen ansett att gärningsmannen, som hade ett tydligt hatbrottsmotiv, inte var "färdig" när polismännen kom till platsen och det är på den punkt som polisens advokat menar att det finns en indikation på att han inte skulle ha dragit sig för att döda polisen och hennes kollega för att få dem att döda honom.

Läs även: Elever får ersättning efter skolattacken

En bedömning som Brottsoffermyndigheten inte anser rimlig att bedöma då gärningsmannen är död och det utlåtandet från GMP-gruppen inte med säkerhet kan säga något om intentionerna hos gärningsmannen.