Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Missförstånd. Uppgiften om att det var en enskild person som låg bakom oroligheterna på Kronogården beror på att Polisområdeschefen Gunilla Gevreus bekräftat att uppgiften kommit in.

Polischefen bemöter kritiken

Polischefens uttalande om att en enskild polis uppträdande legat bakom oroligheterna på Kronogården har retat upp polisfacket. Polisområdeschefen säger att det rör sig om ett missförstånd. Hon ska bara ha bekräftat att en uppgift kommit in till Polisen.

I ett uppmärksammat uttalande sa polisområdeschefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus att oroligheterna på Kronogården berodde på en enskild polismans agerande. Uttalandet har fått flera poliser och även polisfacket att reagera.

– Det är ett uttalande som vi har uppfattat som oerhört onyanserat. Förtroendet för en polischef brister när hon uttalar sig på det viset. Då förlorar vi allmänhetens förtroende, säger Mikael Mossberg, ordförande i Polisförbundet östra Fyrbodal.

Mikael Mossberg tillsammans med polisen Fredrik Larsson, som är förtroendevald i polisförbundet och som jobbar med ingripande verksamhet i Trollhättan anser att oroligheterna inte har kommit ur tomma intet.

– Under sommaren har det varit lite stökigt och det har det varit tidigare också. Traditionsenligt är det laddat vid skolstarten, det finns också bakomliggande orsaker. Att då skylla på en enskild händelse eller på en enskild polisman är väldigt konstigt. Hon borde ha balanserat sitt uttalande, säger Fredrik Larsson.

Båda poliserna säger att det finns en stor frustration i att hon bara lyssnar på en sida och att hon lägger all skuld på en person.

Polisområdeschefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus säger att uppgiften om att en enskild polis låg bakom oroligheterna uppkom i en intervju med P4 Väst.

– Jag fick frågan om den uppgiften och bekräftade att det var något jag hade hört. Vi utreder alltid uppgifter som kommer in internt. Sen har det tolkats som att det gäller en enskild person, säger Gunilla Gevreus.

Hon tycker inte att det är konstigt att bekräfta att en uppgift kommit in.

– När polisen får in uppgifter är det viktigt att vi svarar upp och bekräftar. Det var därför jag bekräftade att det också var något jag hört, säger hon.

Att polisfacket och enskilda poliser skulle ha fått ett lägre förtroende för henne är något som ska lösas med mer kommunikation.

– Vi har en bra kommunikation och jag har träffat en mängd medarbetare under dagen och haft möten med de olika skiften. Jag har varit på jobbet hela dagen för att hantera det här, säger Gunilla Gevreus, polisområdeschef i Fyrbodal.