Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Polisens insats på Kronan utvärderad

Agerandet från de poliser som var först på plats vid skoldådet i Trollhättan gjorde sannolikt att inte fler drabbades. Det konstateras i en utvärdering om polisens insatser vid attacken på Kronans skola i oktober förra året.

Tre människor, en lärare, en elevassistent och en elev, mördades. Två andra elever skadades. Gärningsmannen avled av de skador han fick när polisen sköt verkanseld mot honom.

Attacken mot en grundskola i Trollhättan skakade om hela Sverige. Utan någon förvarning förvandlades skolan till grym brottsplats som skapade rubriker även internationellt. Drygt ett halvår efter dådet kommer nu Polismyndighetens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) med en utvärdering av polisens insatser. Det mesta av polisarbetet fungerade väl, konstaterar de.

– Beslutet om särskild händelse kom tidigt och det gick snabbt att organisera den övergripande operativa ledningen med kommenderingschef och stab, heter det i utvärderingen.

Den första polispatrullen på plats och deras agerande framhålls särskilt. Det gjorde sannolikt att inte ännu fler drabbades, enligt rapporten. Att de inblandade poliserna gått en utbildning i taktisk konflikthantering uppges ha haft stor betydelse för hur de kunde hantera situationen.

I utvärderingen får också kommenderingschefen beröm för att det psykosociala omhändertagandet av inblandad personal kom igång så snabbt.

Men det finns även en del kritik. Det handlar bland annat om hur kontakten mellan kommenderingschefen och förundersökningsledaren fungerade. Enligt utvärderingen var den i stort sett obefintlig under brottsdagen.

– Detta är ett vanligt och återkommande problem vilket ökar risken för otydlighet i ledning och rollfördelning, skriver de och menar att det skulle kunna förebyggas genom ökad kunskap om varandras områden.

Vad gäller kommunikationen påpekas att det vid skolan gick ut information till medier om att ytterligare en skadad avlidit, vilket poliserna på sjukhuset inte hade vetskap om. Det ledde till en förvirring och upprördhet på sjukhuset.

Själva utredningsarbetet fungerade exemplariskt under själva brottsdagen. Men därefter borde utredningsteamet varit högre bemannat, enligt NOLG.

I utvärderingen föreslås bland annat att myndigheten ska ta fram nationella riktlinjer och checklistor att använda vid kriser och grova brott samt att ett antal olika utbildningsinsatser för poliser görs.