Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser nekas ersättning efter Kronan-attacken

De två poliser som var först på plats under skolattacken på Kronan får inte någon brottsskadeersättning för kränkning.

Beslutet är fattat av Brottsoffermyndigheten och motiveras delvis med att poliserna var utbildade för att hantera situationen och de visste att gärningspersonen var beväpnad med svärd.

– Det är en högre tröskel för poliser att få ersättning för kränkning än för privatpersoner eftersom det kan ingå i deras arbetsuppgifter att ingripa mot hotfulla och våldsamma personer och vara mentalt förberedda på sådana situationer, säger Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.

Poliserna hade ansökt om brottsskadeersättning för mordförsök. Gärningsmannaprofilgruppens bedömning var att gärningsmannen velat ta sitt liv genom att bli skjuten av polisen. Enligt bedömningen har det därför inte varit frågan om mordförsök utan om grovt hot mot tjänsteman, vilket Brottsoffermyndigheten har tagit hänsyn till i sitt beslut.

– Utifrån den här informationen är vår bedömning att poliserna inte har utsatts för en sådan allvarlig kränkning av den personliga integriteten att de har rätt till ersättning, säger Per Jonsson. 

Brottsoffermyndigheten har hittills fått in 36 ansökningar om brottsskadeersättning kopplade till skolattacken i Trollhättan.

Läs också: