Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marieanne Larsen, Kristina Söderström, Ebbe Ekström och Lars Petersen var fyra av dem som antog utmaningen från sin arbetsgivare: minst fyra av sju aktiviteter under året. Längdskidåkningen var först ut 2011.

Populär Stallbacka Klassiker för 29 gången

I Stallbacka Klassiker utmanar Saab och Volvo Aero sina anställda: Minst fyra grenar av sju under ett år. Först ut var längdskidåkningen i lördags.

Nysnö gjorde spåren lite svårforcerade, men inga sura miner syntes vid skidstugan i Strömslund och bilar stod parkerade långt ner i backen vid halv elvatiden på förmiddagen. Huvudfunktionären var nöjd med uppslutningen:

– 107 stycken har åkt, det är mer än väntat. Vi hade 80 föranmälda, säger Gösta Josefsson, som hållit i trådarna sedan 1999.

Saabklassikern har anordnats sedan 1983. På senare år har deltagarantalet dalat när Saab minskat ner på antalet anställda och förra året beslutade man därför att bjuda in Volvo Aero till ett samarbete. Då byttes namnet ut till Stallbacka Klassiker. Det var en trevande början och endast sjutton Volvo Aeroanställda gick i mål.

– I år har det exploderat från Volvo Aeros sida. Det har varit väldigt mycket anmälningar, säger Gösta Josefsson.

Även pensionärer i företaget och de anställdas familjer och anhöriga är välkomna att delta.

– Tanken var från början att locka människor att prova på de olika grenarna och att möjliggöra sådana här aktiviteter för de anställda och deras anhöriga, säger Gösta Josefsson.

Carina Tapper på Aerohälsan vill lyfta fram hälsoaspekten:

– Det är viktigt att också den vanlige motionären får vara med. Det är nog en del här som aldrig har stått på ett par skidor innan.

Hon medger att två mil är tufft för dem som inte åkt så mycket innan. En del ger också upp efter andra eller tredje varvet.

Lillemor Lindberg är en av dem som kommer susande mot mål med röda kinder och ett stort leende på läpparna.

– Jag har varit med i klassikern i flera år, men skidor har det inte blivit varje gång, säger hon.

Hon är en gammal Saabanställd som nu jobbar på Innovatum, men får vara med ändå, som en bonus. Hon brukar göra de flesta grenarna i Klassikern.

– Det är jätteroligt, annars hade man ju bara legat hemma i dag och kanske inte kommit ut. Det finns ingen prestationsångest utan det är bara roligt. Det här får folk att aktivera sig några helger om året, säger hon.

Gösta Josefsson tror att skidorna blir den mest populära grenen i år. Eller vandringen.

– Den kan ju alla vara med på.

Cecilia Winterfeldt har också kommit i mål med två avklarade mil.

– Det här är jättetrevligt, och det är roligt att det är så blandat, både gamla och unga, snabba och långsamma, säger hon.