Positivt och negativt om användandet av spikmattor

Här är några exempel i närtid när polisen använt spikmatta och det har bemötts i både positiva och negativa ordalag.

ANNONS
|

I december 2016 vägrade en bilist, som körde i hög fart, att stoppa på polismans tecken på en länsväg in mot Borlänge. Först efter en utlagd spikmatta tog vansinnesfärden slut.

– Man vet inte vad som kunde ha hänt om de fortsatt in i Borlänge, sa Johan Wennström, vakthavande befäl vid Dalapolisen till Dalarnas tidning.

Den 16 december samma år tog polisen i Södermanland upp jakten på en personbil som for fram i hög fart på E4:an i höjd med Järna. Trots att polisen la ut en spikmatta som punkterade ett av den misstänka bilens däck så kom gärningsmännen undan. Bilen, med misstänkt stöldgods, hittades senare övergiven, skrev länstidningen i Södertälje.

ANNONS

Den 22 januari i år försökte polisen i Gästrikland få stopp på en lastbil i Stockvik. Chauffören vägrade, en polis fick kasta sig i diket och en kollega fick lägga ut en spikmatta på vägen för att hejda lastbilens framfart, rapporterade Gefle Dagblad.

En polisjakt på E4:an den 1 februari slutade med att en man, som själv inte var brottsmisstänkt, fick stanna med sin bil i vägkanten efter att ha kört över polisens spikmatta.

– Helt plötsligt ser jag en polis komma ut i mörkret som kastar ut en spikmatta precis framför min bil. Jag hör en ordentlig smäll och inser att jag har fått en punktering på vänster framdäck, sa den drabbade föraren till Aftonbladet.

Lokalt lyckades polisen i Fyrbodal den 13 januari i år gripa några inbrottstjuvar i Dalsland efter att ha använt spikmatta i förföljandet av deras bil. Tjuvarna lämnade bilen och sprang till skogs. En greps på plats och två frihetsberövades i efterhand.

– Men det här var ett akut beslut som togs av vakthavande befäl. Vi har ännu inte något aktuellt fall, där den nya delegeringsordningen använts även om det vid någon insats diskuterats, säger Lars Eckerdal.

ANNONS