Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Prylar till babyn säljer som smör i solsken

Det är bråda tider för de som säljer prylar till nyblivna föräldrar. Det är det höga antalet födslar som driver upp försäljningen. – Vi har alltid mer kunder på sommaren, men i år har det allt varit extra mycket, säger Ellinor Hult på Beginners på Överby.

TTELA har tidigare rapporterat om att en ny babyboom verkar vara på gång. Under årets första halvår föddes 58 174 barn i Sverige. Det är 3 643 fler jämfört med motsvarande period i fjol.

Sommaren har också ersatt våren som den vanligaste årstiden för födsel.

– Många av de som planerar när de ska föda försöker se till att barnet ska komma i lagom tid till semestern. På så vis kan de vara lediga längre med barnet, säger Gun Hjalmarsson som äger Babyproffsen-butiken på Överby.

Gun Hjalmarsson säger att hennes butik tjänat mycket på närheten till förlossningsavdelningen på Näl. Eftersom det är långt mellan de sjukhus som det går att föda på, får Babyproffsen många långväga kunder. Sommargäster och norrmän som tycker att det är förmånligt att handla i Sverige hör till vanligheterna.

Ofta vill kunderna ha rådgivning, om allt ifrån amning till bilstolars säkerhet.

– Ibland känner man sig både som mamma och mormor, säger Gun Hjalmarsson och skrattar.

Butiken Beginners på Överby märker också av en större aktivitet under sommaren. Ellinor Hult, som arbetar i butiken, säger att de sålt väldigt mycket barnvagnar. En ny trend är ett sorts solskydd som sitter ihop med suffletten.

– Tidigare har UV-skydden inte funnits i så stor utsträckning, men nu kommer de mer och mer. Det har slagit igenom på allvar i år, säger Ellinor Hult.