Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Rörelse, glädje och gemenskap på Edsborg

Under sommaren har Friskis och Svettis haft specialanpassad träning på Edsborg för personer med funktionsnedsättningar. Och konceptet har varit succé.

Julia Amgård, 20 år från Trollhättan, har en cp-skada och har bara 30-40 procents syn på sina ögon. Kombinationen synskada och cp-skada har gjort det svårt att för henne att hålla på med fysisk träning.

För henne passar Friskis och Svettis gympa på Edsborg perfekt. Här träffas personer med funktionsnedsättning för att träna, svettas och skratta under åtta lördagar i sommar.

– Det är ett bra gäng med bra ledare och att träna tillsammans är trevligt. Man peppar varandra, säger Julia.

Aktivitet på sommaren också

Friskis och Svetttis har tidigare kört Enkeljympa och Enkelpromenad för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Inför sommaren tog man beslutet att hyra Edsborg vid åtta tillfällen och fortsätta med något man kallar Enkelträning.

När TTELA tittar förbi strömmar det ut medryckande musik ur en ”bergsprängare”. Det är en snabbare version av en Roxette-låt som sätter fart på deltagarna.

– Förutom uppvärmning till go musik så har vi adderat lite stationsträning och lite uppladdning inför Ocab-loppet då många av deltagarna brukar vara med där, säger verksamhetsledaren Eva Sans De Velasco.

I år är det osäkert om det blir något Ocablopp eller Alliansloppet Actionweek överhuvudtaget på grund av coronaläget.

– Men träning gör ju nytta oavsett även om loppet skulle bli inställt, säger Eva Sans De Velasco.

Betonar vikten av träning

Två till sju ledare har kört Enkelträningen på Edsborg under ledning av Malin Andersson och deltagarantalet har legat runt 20 personer varje gång.

– Våra ledare gör ett fantastiskt jobb, säger Eva Sans De Velasco som också betonar vikten av rörelseglädje:

– Jag skulle önska att det fanns ett större driv för att få både boende och personal på boenden att röra på sig. Jag tror personligen att personalen skulle må bättre med minskad sjukskrivning och att brukarna skulle må bättre fysiskt och psykiskt.