Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rasmus Paludan höll valmöte – brände Koranen

Den kontroversiella politikern Rasmus Paludan hade sitt valmöte i Trollhättan under torsdagskvällen. Under valmötet omhändertogs sju personer av polisen.

Se TTELA:s livesändning i efterhand:

Under torsdagskvällen kom den högerextrema politikern till Trollhättan för ett valmöte med sitt parti Stram Kurs. Han har tidigare under dagen varit både i Göteborg och i Borås. Inför kvällen ansökte han om att få hålla valmötet på Kronogården, men har blivit anvisad till fallområdet.

16.00

Redan ett par timmar innan valmötet har polisen spärrat av ett stort område där Rasmus Paludan ska stå. Man har stoppat all trafik mellan Klaffbron och Oscarsbron.

– Det är mycket poliser på plats, och hela området är avspärrat. Man kommer inte närmare än drygt 100 meter, säger TTELA:s reporter Annie Granzell.

18.00

Rasmus Paludan har anlänt till fallområdet i Trollhättan, där han ska hålla sitt valmöte bakom stora avspärrningar.

Enligt polisens presstalesperson Anna Göransson är stämningen på platsen relativt lugn.

– Vi är på plats och jobbar som vi gjort under eftermiddagen. Det är inget stök eller oro som kommit in till mig hittills. Det är cirka 150 åskådare på platsen, säger hon.

18.30

Det är mycket folk på platsen, men också väldigt många poliser. En del åhörare skriker och gör ljud för att störa Rasmus Paludan när han pratar. Han har flera gånger bränt Koranen, en handling många ser som mycket kontroversiell.

19.00

Många rör sig till och från i fallområdet, inte bara motdemonstranter utan även många nyfikna som vill se vad det är som händer. Några säger att de varken håller med Rasmus Paludans åsikter och handlingar eller de som motdemonstrerar.

En person försökte hoppa i för att ta sig till den halvö där Rasmus Paludan står. Polisen fångade upp personen snabbt. En person, oklart om det är samma som försökte ta sig över vattnet, fördes iväg av polisen.

Det är även en del poliser på Drottningtorget.

19.30

Rasmus Paludan fortsätter pratar men antalet personer på bron har tunnats ut.

20.00

Avspärrningarna är fortfarande kvar men även flera poliser har börjat lämna platsen, liksom Rasmus Paludan.

En liten stund senare meddelar polisen att avspärrningarna har hävts, och att det är lugnt på platsen. Sju personer har omhändertagits av polisen för ordningsstörande. En person är även misstänkt för förgripelse mot tjänsteman, en mildare form av våld mot tjänsteman.

21.00

Polisens presstalesperson Anna Göransson sammanfattar demonstrationen, som kunde genomföras utan större ordningsstörningar.

– Det har endast varit mindre ordningsstörningar. Sju personer omhändertogs och en person är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman. Där var några personer som försökte forcera eller välta ett staket, och de personerna är inräknade i de sju omhändertagna.

Är ni nöjda med polisarbetet under mötet?

– Demonstrationen har kunnat genomföras på samtliga platser idag och det har varit vårt mål med denna insatsen. Demonstrationen kunde genomföras och sedan avslutades den och det har varit fortsatt lugnt efteråt, säger Anna Göransson.

Video från valmötet. Film av TTELA:s Lucas Sjögren.

LÄS OCKSÅ: Förskolläraren hoppas på folkfest mot Paludan

LÄS OCKSÅ: Svenska kyrkan ställer sig bakom sina muslimska syskon