Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/19

Rykande åtgång på bröd

Kanske var det septembersolens strålar eller det faktum att Matvandring i Väst firar fem år och är mer etablerat. Oavsett var det full rulle på gårdarna under lördagen. – Fantastiskt många har varit här, säger Marie Dahlman Södergårdens vedugnsbageri.

I det gröna gräset utanför det lilla bageriet, i utkanten av Sjuntorp, står bilar och motorcyklar uppradade. De senare tillhör ett sällskap från Uddevalla mc, som även har besökt Fristorps gård och Kobergs vilt under matvandringen.

– Det är första gången jag åker på matvandringen, det är jättebra. Jag har köpt bröd, säger Lonnie Johansson innan hon hoppar upp bakom Janne Johansson och de rullar iväg.

Kanske var det så att de lyckades norpa ett av de allra sista bröden? För även om det är ganska många timmar kvar att hålla öppet på lördagen är nästan alla lådor tomma hos Marie Dahlman, som driver Södergårdens vedugnsbageri.

– Jag gjorde beräkningar efter förra året och la till extra, men det räckte ändå inte. Det är både jättekul och lite pinsamt att det redan är slut, säger hon och tillägger:

– Vi försöker att baka i kapp, men det är inga snabbdegar vi jobbar med här.

Men de som kommer behöver inte gå tomhänta hem ändå. Istället doftar det gott från kanel- och kardemummabullar och det bakas en del småbröd. Baguetterna har Alfred Böngren, som kommer trampandes på cykeln från Kalltorps by i sällskap av mamma Sylvia Andersson, siktat in sig på.

– Baguetterna här är utsökta, de godaste som finns säger Alfred.

– Det är jättelyxigt att ha ett bageri så nära när man bor på landet. Folk tror knappt att det är sant när jag berättar om det, säger Sylvia.

Ett längre stenkast bort, vid Ödeby gård i Upphärad, ligger korvar uppradade på grillen och besökarna botaniserar bland olika köttprodukter inne i affären.

Christian Larsson, som köpte gården för 12 år sedan, är med på Matvandringen för tredje året i rad.

– Det är jättebra att folk kan komma hit ut och se hur djuren har det. Jag tror att arrangemanget, när flera i närheten håller öppet, gör så att fler hittar hit, säger han.

Sedan han drog igång butiken för ett par år sedan har produktionen ökat för varje år och kundkretsen likaså. Snart kan det också finnas nya produkter på gården.

– Jag har köpt in charkutrustning, det hoppas jag komma igång med nästa år, säger Christian Larsson innan det är dags att ta hand om ännu en kund.

Utanför på gärdet ligger hans kosr och idisslar. De verkar ta ruschen på gården denna sista helg i september med ro.