Genom ett traineeprogram för arbetslösa ungdomar hoppas Trollhättans stad på att få in mer personal i omsorgerna.
Genom ett traineeprogram för arbetslösa ungdomar hoppas Trollhättans stad på att få in mer personal i omsorgerna.

Satsning på 30 ny traineejobb

Arbetslösa ungdomar mellan 20 och 25 år ska få chansen att börja på så kallade traineejobb i Trollhättans stad. Satsningen kostar 1,6 miljoner kronor.

ANNONS
|

Tanken är att arbete ska varvas med omsorgsutbildning för vuxna. Målsättningen är att traineejobben ska resultera i 30 nya undersköterskor för anställning inom de kommunala omsorgerna.

Jobben är i grunden en regeringssatsning tillsammans med Trollhättans stad som går in med 25 procent av finansieringen.

- Vår målsättning är att 30 ungdomar som är arbetslösa ska få utbildning inom ett bristyrke, vilket förhoppningsvis ska ge en anställning, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyrelseordförande i Trollhättan.

Arbetet inom omsorgen ska varvas med halvtidsstudier på Komvux. Möjligheten är öppen för ungdomar som gått ut gymnasiet, men som varit arbetslösa minst sex månader.

- I Trollhättan har vi omkring 800 ungdomar som är arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program. Merparten har fullföljt gymnasiet, menkanske i ett program där efterfrågan på arbetskraft inte är så stor. Med denna utbildning i ryggen är det mycket som talar för en fast anställning, säger K-G Elf, områdeschef inom arbetsmarknad- och socialförvaltningen i Trollhättan.

ANNONS
  • Regeringen föreslog i vårpropositionen flera insatser för arbetslösa ungdomar. En av insatserna är traineejobb för ungdomar som varit arbetslösa i minst sex månader.
  • Inledningsvis handlar det om arbete inom väldfärdssektorn och skolan. Nästa år omfattas andra delar av arbetsmarknaden.
  • Satsningen genomförs i samverkan mellan Trollhättans stad, Arbetsförmedlingen och Kunskapsförbundet Väst och startar 1 november.
  • ANNONS