Arkivbild
Arkivbild

Seko missnöjd med ny ersättning

Förhandlingarna om avvecklingen av Energifokus och övergången till Trollhättan Energi och Uddevalla Energi är avslutade. Men fackförbundet Seko är långt ifrån nöjd med resultatet vad gäller ersättningen för beredskap.

ANNONS
|
Som vitidigare har berättat ska Energifokus, som ägs till lika delar av Uddevalla Energi och Trollhättan Energi, avvecklas och gå över till moderbolagen. Bolagets ursprungliga syfte var bland annat att möta ett minskat behov av linjemontörer och effektivisera arbetet.

Den första januari nästa år ska återgången till moderbolagen vara klar och personalen, dryga 30-talet anställda, börja arbeta på sina respektive företag.

Konflikten i förhandlingarna, där även fackförbundet Vision har ingått, handlar om ett lokalt avtal om beredskapsersättningen. Den anger hur mycket personalen får betalt när de rycker ut på obekväm arbetstid för att reparera elnätet, med mera. Det är förmånligare än kollektivavtalet.

Enligt Resad Curkic, som är personalens Seko-ordförande på Energifokus, rör det sig om cirka 700 kronor i månaden i ersättning.

Seko, i Uddevalla och Trollhättan, och Vision vill föra över det lokala avtalet till den nya arbetsplatsen men det vill inte arbetsgivaren. Avtalet går ut den 30 april 2017 och då vill arbetsgivaren säga upp det.

ANNONS

Den 17 oktober inleddes förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren. Enligt Resad Curkic har den flutit på bra i alla delar utom när det gäller beredskapsersättningen.

– Vi har hållit på i tre omgångar med förhandlingar men vi har olika syn på det. Det rör sig om en hel del pengar på ett år. Vår utgångspunkt har varit att den ska vara samma men det var inte möjligt. De vill få bort ersättningen helt men har erbjudit oss en viss summa, men den är inte i närheten av hur det är i dag, säger han.

Uddevalla Energis vd Björn Wolgast säger att det är olämpligt att ha två olika avtal om beredskap i organisationen. Man har erbjudit en kompensation för uppsägningen av avtalet: i form av två–tre extra ledighetsdagar per år och ”några hundra” i höjd lön.

– Vision har accepterat avtalet medan Seko har förkastat det trots att det enligt våra beräkningar är likvärdigt nuvarande avtal, säger Björn Wolgast. Det innebär att det lokala avtalet gäller för Seko till den 30 april. Därefter gäller kollektivavtalet.

Resad Curkic utesluter inte att det kan bli problem när avtalet upphör.

– Det kommer kanske ställa till bekymmer, att beredskapen inte fungerar till fullo. Alla förlorar om inte det här fungerar, invånarna kan drabbas med längre elavbrott.

ANNONS
ANNONS