Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Skyfall dränker dykö i Thailand

Trollhättans världsresenär Jacob Ode och hustrun Frida Ode befinner sig i regnkaoset på ön Koh Tao utanför Thailands östkust. – Det regnar och blir översvämningar varje år här, men de bofasta säger att översvämningarna är kraftigare och mer omfattande i år, säger Jacob.

Regnovädret drog in över södra Thailand redan i början av december förra året. Minst en halv miljon människor har drabbats i de värsta skyfallen på många år. Öarna Koh Samui och Koh Phangan klassades som katastrofområden. Den tredje större ön i området, Koh Tao, var inte lika drabbad.

Även om det, än så länge, inte råder katastroftillstånd så får dock Koh Tao sin beskärda del av regn just nu. Under hela december har det regnat av och till, men ihållande skyfall sedan i torsdags har ställt till det rejält.

– Vi åkte ut som vanligt till hamnen på förmiddagen för att dyka. När vi kom tillbaka tre timmar senare var många vägar helt översvämade. Nu är det svårt att ta sig runt på ön som är ganska bergig och dalarna är fyllda med vatten, berättar Jacob Ode som tillsammans med hustrun Frida Ode jobbar som dykinstruktörer på Koh Tao.

LÄS OCKSÅ: Lämnat bilen i Mongoliet - nu väntar Thailand

Själva vadar de i vatten upp till knäna, på vissa ställen är vattennivån i brösthöjd.

– Vattnet är brunt av lera och det flyter omkring en massa skräp. Men det finns ju inget alternativ. Även om dyken är inställda måste vi ändå till jobbet för att fixa saker.

Jacob berättar att de har en motorcykel. Men den står kvar vid dykcentret eftersom den omöjligt kan ta sig fram i vattenmassorna.

Skyfallen avtog inte under natten mot fredagen. Nu har broar och vägar gett vika. Vägarna blir också allt mer flodlika.

– Det har bara varit så här illa i några dagar och än finns mat och vatten. Men elen har försvunnit på stora delar av ön, fast de flesta har back up-aggregat. Vi har bara haft kortare strömavbrott och mobiltäckningen funkar. Och det är varmt, cirka 30 grader med hög luftfuktighet. Blir något blött så är det blött sedan, säger Jacob.

På Koh Tao finns inte någon flygplats och ön besöks mest av ryggsäcksresenärer som kommer för att dyka. De stora båtarna till och från fastlandet är, enligt Jacob, fortfarande i trafik.

– Man kan fortfarande ta sig hit och här ifrån, men de flesta tar ovädret med ro. De som luffar omkring har ofta tid att vänta på bättre väder, eller så åker de någon annanstans för att komma tillbaka lite senare. Slutar det bara regna sjunker vattnet undan fort.

Jacob lider med befolkningen som drabbas av vattenskador, både hemma och om de driver verksamhet som restauranger, barer och butiker. Många förlorar helt eller delvis sin inkomst så länge regnet varar och så lång tid som det tar att röja upp.

– Fast människorna är otroliga. Alla hjälps åt med allt, som att bygga fördämningar och få loss bilar som fastnat. Själva hoppas vi att dykningen kommer igång igen i nästa vecka.

TTELA har tidigare skrivit om Jacob och Frida som kört husbil, en ombyggd minibuss, från Sverige till Mongoliet.

LÄS OCKSÅ: På fyra hjul mot Kirgizistan

För två månader sedan flög de till Thailand och Koh Tao.

– Vi ska jobba här till maj, sedan får vi se vad som händer. Men vi hoppas att vi kan skeppa husbilen till Kanada. Från Mongoliet var det för dyrt, så en kompis från Trollhättan flög till Ulan Bahtor och körde hem den. Så nu står den på vinterförvaring där hemma, berättar Jacob och skrattar.

LÄS JACOBS OCH FRIDAS BLOGG HÄR: Everyday explorers