Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Spränger fram ett Marslandskap

De dagliga knallarna vid det som ska bli kvarteret Mars har knappast undgått någon som bor i Trollhättan. TTELA tog en titt hos vår lite stökiga granne för att se vad som händer ute på bygget.

Först borras ett antal hål i berget, med en maskin som påminner om en större insekt. Sen läggs dynamitgubbarna ner i de borrade hålen, gummimattorna läggs på och lugnet före stormen inleds. Sen börjar sirenerna ljuda i ungefär en minut, sprängaren trycker på knappen i den gula och röda lådan, gummimattorna åker upp, en siren ljuder och sen är allt över. Det som tidigare var berg har nu blivit småsten. Runt gummimattorna stiger en rök och en krutdoft som påminner om knallpulverpistol sprider sig över platsen.

– Det är svårt att säga hur många hål det blir på en dag, det beror lite på hur berget ser ut. Vi använder vanlig dynamit och det är inget konstigt med den här sprängningen, berättar sprängarbasen Lasse Jansson.

På platsen som just nu påminner lite om något som vore hämtat från planeten Mars kommer det att byggas 177 lägenheter. I det högsta huset kommer det bjudas på fin utsikt från köksfönstret på 17 våningen. Allt sprängningsarbete är till för att göra plats åt ett parkeringshus fyra meter under marken.

– Sprängningsarbetet tar åtta veckor och kommer att vara klart vecka 43, berättar Anders Vikström, platschef på Serneke som bygger hela kvarteret.

Under bygget kommer Serneke att sysselsätta ungefär 250 personer i olika omgångar. Just nu jobbar 10-12 personer och som mest kommer det vara när huskroppen är uppe och det byggs inomhus.

– När vi är klara med sprängningen kommer vi att börja med husgrunderna, säger Anders Vikström.

Den som känner till sitt Trollhättan vet att det på platsen för Mars genom åren legat en rad olika verksamheter. När arbetet börjat och man lyft på locket till historien har man också hittat rester av dessa verksamheter.

– Vi har bland annat hittat betongfundament till en travers som fanns här tidigare och resterna av en gammal oljetank låg nedgrävd i marken, berättar Matti Benigh Kjörnsberg, projektledare på Eidar som kommer att hyra ut lägenheterna.

Förutom sirenerna och knallarna som hörs flera gånger om dagen har nog många noterat alla lastbilar som åker i skytteltrafik för att frakta bort sprängstenen. Sprängstenen är inget som bara forslas bort och slängs i skogen, den används till en bullervall vid ett annat bygge i Halltorp. Att stenen forslas bort och används direkt är en del av det hållbarhetstänk som präglar hela bygget, förklarar Matti Benigh Kjörnsberg på Eidar.

– Husen som byggs är mer energieffektiva än de passivhus vi har byggt vid Fridhem tidigare. Taken kommer också att förses med solceller. Det kostar mer att bygga, men efter sju år har vi tagit igen det på en lägre energikostnad, säger han.

Hela bygget kommer att vara klart i december 2018