Starkaste kortet fick aldrig spelas ut

Nyckelvittnet som inte fick vittna i kombination med samstämmiga uppgifter. För chefsåklagare Olof Sahlgrens sida ser det återigen mörkt ut.

ANNONS
|

Avtal som slutits med ryssar om den ukrainska marknaden via holdingbolag på Cypern är det som avhandlats denna vecka i Saabrättegången. För någon som inte är bevandrad i att göra affärer känns det uppenbart att något kanske inte gått rätt till. När punkten om avtalet med Dukelevel avhandlades i Vänersborgs tingsrätt, blev det en grannlaga uppgift för chefsåklagare Sahlgren att bevisa att något gått fel. Precis som tidigare med Victor Mullers ersättningar blev det svårt för åklagaren att bevisa att något brottsligt begåtts. Victor Muller, Kristina Geers, Jan Åke Jonsson, Saabs finanschef och en tidigare bolagsjurist var alla inblandade i avtalet och står därför åtalade.

ANNONS

För att reda ut vad som hänt får vi ta det från början. Återförsäljaravtalet med Dukelevel slöts av Saab för att komma in på den ukrainska marknaden. Åklagaren menar att Dukelevel är ett vilande företag på Cypern och att avtalet slöts enkom för att underlätta för Vladimir Antonov att ge Saab en välbehövlig pengainjektion.

Försvaret å sin sida menar att avtalet kom till efter långa förhandlingar med företaget Armand om ett återförsäljaravtal för den ryska marknaden. Armand ville även fungera som importör i Ukraina och därför kom även ett sådant avtal på plats. Anledningen till att avtal slöts med Dukelevel var att underlätta överföringen av förskottsbetalningen på 3,5 miljoner euro. Att föra över pengar är krångligt med ukrainska valutaregler och därför valdes en mellanhand i EU landet Cypern.

Att pengatransaktionen inte skulle resultera i några bilar som åklagaren menade beivrades av både åtalade och vittnen. De menar att pengarna skulle användas för att anpassa bilarna till den aktuella marknaden. Ett inte vanligt förekommande modus medgav de, men att det i vissa fall förekom när Saab slöt avtal med återförsäljare.

Precis som i den förra punkten gavs samstämmiga historier och rimliga förklaringar från de åtalade. Det gör att försvaret återigen tycker att åklagaren borde lägga ner åtalet.

ANNONS

– Från försvarets sida kan vi inte förstå varför han driver det här caset. Åklagarens syn på det här känns väldigt formalistisk och verklighetsfrämmande. Jag misstänker att åklagaren kommer att säga att Dukelevel aldrig skulle sälja några Saabbilar. Så har det heller aldrig varit, lyssnar man till uppgifterna så fanns det ett skäl till varför man gjorde som man gjorde, berättade advokat Jan Karlsson, som försvarar den åtalade finanschefen.

De nya uppgifter som framkom att det var Armand som stod bakom avtalet med Dukelevel kommenterade chefsåklagare Olof Sahlgren på följande vis.

– Nu ska vi åka till hotellet och gå igenom detta och sen är det en ny dag i morgon. Då får vi se var vi tar det därefter, berättade chefsåklagare Olof Sahlgren.

När åklagarsidan fått sova ut kom nästa bakslag. Åklagarens trumfkort i ett cypriotiskt nyckelvittne förbjöds att vittna. Nyckelvittnet var företrädare för Dukelevel och hade i förhör med cypriotisk polis sagt att han inte kände till något avtal med Saab. Cyprioten var kallad till tingsrätten men dök aldrig upp. Åklagarens plan b var då att höra den polisman som hört nyckelvittnet. Efter vilda protester från försvaret beslutade rätten att inget förhör fick ske. Dukelev företrädaren är advokat och en advokat har alltid tystnadsplikt gällande sina klienter. Tystnadsplikten gäller även i svensk domstol.

ANNONS

Att förhöret inte fick hållas kommenterades av assistansåklagare Lars Lindman på följande vis.

– Beslutet gick emot oss så är det ju, men vi hade räknat med att den risken fanns. Vi får hantera det, men anser att den bevisning vi lagt fram håller, säger åklagaren.

ANNONS