En långsiktig plan vad gäller skollokaler i centrum måste komma till skott, då antalet grundskoleelever i centrala Trollhättan under en tioårsperiod beräknas öka med 50 procent.
En långsiktig plan vad gäller skollokaler i centrum måste komma till skott, då antalet grundskoleelever i centrala Trollhättan under en tioårsperiod beräknas öka med 50 procent.

Stor ökning av elevantalet

Hjortmosseskolan har växtvärk och kommer under hösten att bli tvungna att hyra extra lokaler. Samtidigt måste en mer långsiktig lösning komma till skott då antalet grundskoleelever i centrala Trollhättan under en tioårsperiod kommer att öka så pass mycket att det motsvarar en hel skola.

ANNONS
|

Antalet elever i centrala grundskolan i Trollhättan har ökat drastiskt och kommer att fortsätta att växa. Under en tioårsperiod beräknas antalet elever i åldrarna 6-15 år öka med 50 procent, vilket kommer att innebära cirka 375 fler elever. Ökningen beror på att Trollhättan har fått många nya invånare samtidigt som det sker ett ökat bostadsbyggande i centrum. Men att bygga någon ny skola är det inte tal om.

– Hjortmosseskolan kommer inte att täcka behovet av grundskola i centrala stan, och att bygga en ny skola låter sig inte göras. Det finns bland annat inga tomter att bygga på, säger Roger Wennberg, som har planeringsansvar för lokalförsörjningen på Utbildningsförvaltningen.

ANNONS

Det har sen länge varit planerat att bygga upp en förskoleklass- och grundskoleverksamhet på Karltorpsskolan där ett hus finns ledigt att disponera redan i höst och ytterligare ett till våren. Samtidigt har Hjortmosseskolan fått möjlighet att använda lokaler i T-huset i kvarteret Elefanten under kommande läsåret, då Nils Ericsongymnasiet har lämnat sina lokaler där.

– Det är för att minska trycket på Hjortmosseskolan. Men lokalerna i T-huset lämpar sig bäst för de äldre grundskoleeleverna, så som exempelvis åttan och nian. Det inte finns till exempel ingen lämplig skolgård där för yngre barn, säger Wennberg.

T-huset är också med i planerna vad gäller det mer långsiktiga perspektivet. Och Utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att utreda hur lokalerna skulle kunna ställas om till att passa grundskoleverksamhet.

– Det här är lokaler redan är gjorda för utbildning, så det blir lättare att jobba vidare med det.

Men det är inte säkert att de lediga lokalerna i T-huset på NIls Ericsongymnasiet kommer att räcka och man kommer därför även att utreda om det skulle vara möjligt att samordna lokaler med Kunskapsförbundet Väst. Samtidigt pågår en förstudie gällande lokaler för Området för elevstöd, där huvudspåret är att de också ska in i T-huset.

ANNONS

– Vi ska kunna presentera ett förslag för politiken under hösten, säger Wennberg.

ANNONS