Stora störningar efter kopparstöld

Koppartjuvarna orsakar mer än bara olägenhet och irritation. Förra året kostade enbart reparationerna efter kopparstölderna i Västsverige miljontals kronor.

ANNONS
|

- I går morse var tågen återigen försenade på grund av kopparstölder. Tågen mellan Göteborg och Trollhättan samt mellan Göteborg och Uddevalla fick gå med reducerad hastighet förbi Göteborg, vilket enligt driftsinformationen på Trafikverkets hemsida resulterade i förseningar på uppemot 20 minuter. En uppgiven pendlare som åkte mellan Göteborg och Uddevalla på morgonen intygar dock att två tåg var försenade med en timme, medan ett var helt inställt.

Vid niotiden kunde tågen mot Trollhättan köra på som vanligt igen och efter lunchtid fungerade även Bohusbanan utan problem.

Christer Ahlin, sektionschef för underhållssektionen i Göteborg, har en känsla av att kopparstölderna kommer och går. Hur omfattande störningarna blir beror på hur och var tjuvarna klipper.

ANNONS

– Det finns organiserade ligor som stjäl hela långa bitar och fraktar iväg på lastbil.

Men ett par missbrukare som behöver pengar för dagen och stjäl koppar för några hundralappar kan även de orsaka ordentliga störningar.

Västtrafik erbjuder sina resenärer ersättning varje gång man blir mer än 20 minuter sen.

ANNONS