Stort lönegap mellan lokala bostadstoppar

Eidars vd Urban Blom lyfter 32 000 kronor mer i månaden än vd:n för Mellerudsbostäder, Hans Wikström. Bloms lön ligger därmed högre än snittet för vad en vd för ett kommunalt bostadsbolag tjänar, Wikströms lägre. Det visar en ny granskning.

ANNONS
|

Lönegapet mellan bostadstopparna är stort i landet – från 36 500 kronor (Doroteahus) till 142 000 (Stångåstaden) i månaden visar en kartläggning av tidningen Hem & Hyra. Snittlönen för en vd för ett kommunalt bostadsbolag landar på 74 000 kronor i månaden.

Den summan når inte vd:arna på Vänersborgsbostäder, Leifab eller Mellerudsbostäder upp till. Medan Urban Blom på Eidar i Trollhättan tjänar betydligt mer. I hans lönekuvert hamnar 85 000 kronor varje månad, hans motsvarighet i Mellerud, Hans Wikström, får 53 000.

Gunnar Johansson i Vänersborg och Lars Wijkmark i Lilla Edet får in 70 000 respektive 59 000 på sina lönekonton. Ändå tjänar den sistnämnde mer än dubbelt så mycket som en kommunanställd på riksnivå har i snittlön, 28 000 kronor.

ANNONS

Enligt Hem & Hyras granskning finns det ingen självklar koppling mellan de kommunala bostadsbolagens storlek och den lön som betalas ut till vd:n. Ett exempel är Partillebo som har liknande antal bostäder som Vänersborgsbostäder, men där vd-lönerna skiljer sig åt med dryga 50 000 kronor i månaden, till Partillebotoppens fördel.

Undersökningen visar också att de 150 vd:ar som sitter kvar på det jobb de hade även för två år sedan, har fått en genomsnittlig lönehöjning med 9,3 procent. Under samma period höjdes löneläget generellt i Sverige med 5,1 procent.

Bland de kommunala bostadshöjdare som tjänar mest märks förutom Stångåstadens vd också chefer för flera Stockholmsbolag. Bland dem som tjänar minst syns bossarna för Doroteahus och Matarengihem i Övertorneå, ingen av vd:arna kommer upp i 40 000 kronor i månaden. Trots att båda bolagen har fler bostäder i sina respektive bestånd än exempelvis Lilla Edets kommunala bostadsbolag.

Eidars vd Urban Blom är nöjd med sin lön.

– Det är en jättebra lön, men det är ett stort bolag, ett stort uppdrag och ett stort ansvar jag har, säger han och understryker att det är styrelsen som sätter lönen.

Per Wennberg (S), ordförande i Eidars styrelse, poängterar att i Trollhättan håller vd:ar för kommunala bolag en relativt jämn lönenivå.

ANNONS

– Duktiga vd:ar ska ha bra löner. Men nivån går ändå inte att likna vid vad vd:ar i privata bolag har. Där kan vi inte konkurrera.

Mellerudsbostäders vd Hans Wikström har koll på lönelistan och är medveten om att han inte finns med i toppskiktet.

– Jag vet att det finns de som sitter på flera poster, är vd:ar för flera kommunala bolag. Det spelar självklart in, precis som storleken på bolaget. Jag har ”bara” Mellerudsbostäder. Och ja, jag är klart nöjd med min lön, säger Wikström.

I snitt har de 223 heltidsarbetande verkställande direktörerna i landets kommunala bostadsbolag en medellön på 74 000 kronor i månaden.

Bäst tjänar AB Stångåstadens vd i Linköping, 142 000 kronor i månaden. Sämst månadslön har vd:n för Doroteahus, 36 500 kronor.

279 vd:ar har besvarat löneenkäten, av dem jobbar 223 heltid.

Källa: Hem & Hyra

ANNONS