Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Omkring två tredjedelar av alla råttsaneringar som Anticimex i Uddevalla gör sker i Trollhättan.

Stort problem med råttor

I hela landet ökar ­råttorna i antal och Trollhättan och Vänersborg är inget undantag. – Vi har haft problem med råttor i Trollhättan de senaste åren, säger Alexander Storckenfeldt, platschef på Anticimex i Uddevalla.

Sedan 2008 har rått­saneringarna tredubblats 
i Trollhättan och Vänersborg med omnejd. Förra året genomförde Anticimex, med regionkontor i Uddevalla, 406 råttsaneringar. Hittills i år är den siffran 255 stycken.

– Cirka två tredjedelar av alla råttsaneringar som vi gör sker i Trollhättan och då har vi ett upptagningsområde från Stenungsund till Strömstad, Sollebrunn och Mellerud, säger Alexander Storckenfeldt.

I Vänersborg är problemet med råttor inte lika stort vilket kan ha olika förklaringar.

– I Vänersborg arbetar vi aktivt med saneringar i avloppssystemen. Det gör vi inte i Trollhättan. Det kan vara en anledning till skillnaden. Jämför vi med andra städer i samma storlek som Trollhättan så är det över det normala.

Råttorna ökar

Det är inte bara Anticimex som märker av att jobben blir fler i takt med att råttorna förökar sig. Konkurrenten Nomor har högsäsong just nu.

– Råttsaneringarna för vår del har ökat med elva procent över hela Sverige, säger Magnus Bergsten, operativ driftschef på Nomor.

Han menar att orsaken till råttorna beror på våra ändrade beteenden runt mat.

– Vi är slarvigare. Vi slänger mat i naturen och i stan och det lockar så klart råttor. Snabbmatstånden på torg och gator ökar och vi är lata att plocka upp efter oss. Sommaren är såklart högsäsong då många äter ute.

Vi slarvar

Att man inte är tillräckligt noggrann vid byggnationer är en annan orsak.

– När vi renoverar och slarvar med stommar och pluggar hittar råttorna ställen att bosätta sig. Egentligen är råttorna ett skyggt djur men när vi börjar bygga på deras revir flyttar de på sig och hittar andra revir som i till exempel hus och byggnader.