”Svårt att hitta personen bakom cyberattackerna”

Trollhättekillen Simon Westlund analyserade och bemästrade Rubiks kub som ingen annan. Idag, tio år senare, analyserar han något helt annat.

ANNONS
LocationTrollhättan, Göteborg||

För tio år sedan stod Simon Westlund från Trollhättan som vinnare i TV-programmet Talang. Med sitt intresse för siffror, minnesteknik och matematik tog han Rubiks kuben till en ny nivå då han i finalen lyckades lösa kuben på mindre än en minut - med förbundna ögon. Men vad hände sedan? TTELA träffade Simon för att höra om hans liv idag. Och tro det eller ej, det handlar självklart återigen om lösningar och siffror.

– Gick det bra att köra hit? säger Simon när han öppnar dörren.

Simon som en gång satte Trollhättan på kartan bor sedan åtta år tillbaka i Göteborg. Här bor han i stadsdelen Lunden och runt hörnet av lägenhetshuset finns utsikt över hela staden.

ANNONS

– Utsikten är verkligen ett plus. Det är också ett väldigt skönt och lugnt område. Vinsten i Talang kom väl till användning när jag köpte lägenheten här, säger han och ler.

Tio år har gått fort. Den där kuben som en fredagskväll 2011 gjorde honom en halv miljon rikare, har fått en ny plats i livet. Turnéer och uppvisningar på olika event och tillställningar hinns inte längre med. Nu har han något helt annat att stå i.

Cyberattackerna

Idag jobbar han med inget mindre än att analysera risker och hot om cyberattacker.

– Det låter lite krångligt och det är det nog också, säger han och skrattar.

Krångligt är bara förnamnet. När TTELA kliver in i lägenheten har han precis tagit en paus från sitt pågående projekt - att lära datorer förstå när någon på koreanska planerar en cyberattack.

– Nu sitter det en tjej som kan koreanska och stryker under ord eller meningar som kan handla om cyberattacker. Sedan sitter jag och matar in det i kod så att datorn ska lära sig språket och kunna känna igen och förstå vad som händer.

Han fortsätter.

– På så sätt kan datorn sedan visa oss och hjälpa till att analysera hur mycket det pratas om det, vad som kanske kan komma att hända och hur stor risken är för en cyberattack någonstans.

ANNONS

Även om han alltid haft ett intresse för siffror, lösningar och matematik var det en ren slump att det var just cyberattacker som han skulle jobba med.

– Jag hade pluggat teknisk fysik på Chalmers tekniska högskolan och gjorde ett examensarbete om ett företag inom IT-säkerhet här i Göteborg. Sedan blev jag kvar där. Då var vi 250 anställa, idag är vi 600 och utspridda över hela världen.

”Lätt att vara brottsling”

Att de anställda på företaget blir fler och fler är inte heller någon slump. I takt med att samhället blir allt mer digitaliserat ökar också risken för cyberattacker och it-brott. Nyligen slog en global cyberattack ut hela Coops kassasystem och alla butiker tvingade hålla stängt.

– Idag är det väldigt lätt att vara brottsling. Det är ganska frekvent som företag råkar ut för it-attacker och det är svårt att hitta vem som ligger bakom dem, säger Simon.

Men vad en cyberattack egentligen är, är svårt att förklara.

– Det vanligaste är att brottslingar kommer åt någons inloggningsuppgifter, och sedan krypterar företagets data eller filsystem så att företaget själva inte har tillgång till det. Det är också ganska vanligt att man utnyttjar bristfällig kod eller programvara för att ta sig in.

För att förhindra att attackerna sker, gäller det alltså att vara på sin vakt. Att ha samma inloggning och lösenord på olika digitala kanaler kan därför vara väldigt riskabelt menar Simon.

ANNONS

– Det räcker att en på företaget har tillgång till känslig data och råkar klicka på en länk eller mejl från något som ser ut att vara normalt. Om man sedan har samma lösenord till flera platser är det en lätt väg för hackarna att ta sig in vidare in i datasystemen.

Geopolitiska attacker

Även om det inte är just Simon som löser cyberattacksproblemen är hans jobb lika viktigt. Förutom att analysera hur stor risken är för ett företag att råka ut för en attack, kan Simon och kollegorna analysera riskerna för geopolitiska attacker så som terrordåd eller väpnade konflikter.

– Vi kan analysera hur det ser ut i världen och vad det egentligen pratas om på till exempel Darkweb. Vilket är mycket skit om jag får säga det så, säger han.

Han poängterar dock att han inte känner sig som någon superhjälte i cape.

— Det är ett häftigt jobb, men det är absolut inte jag som räddar hela världen. Dessutom sitter man vid datorn väldigt mycket och det blir mycket inne- och stillasittande och en hel del sena kvällar.

Efter många timmar framför skärmar med siffror och koder försöker han därför hitta på något helt annat när han väl är ledig.

ANNONS

– Jag försöker sporta och vara ute mycket när jag kan. Det blir en hel del golf med vännerna. Man vill ut och röra på sig när man väl har chans.

Ingen Rubiks kub då?

– Den har jag lagt på bokhyllan. Bokstavligen, säger Simon skrattandes och pekar mot bokhyllan i vardagsrummet.

ANNONS