Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/36

Svindleriet: En halv mening från Jonsson

Åklagarsidan menar att Jan Åke Jonsson medvetet vilselett genom en halv mening i sitt tal på en bilmässa i Nacka våren 2011. De menar också att han bär ansvaret för vad presstalespersoner sagt i media. Advokaten menar att Jonsson talat utifrån korrekta uppgifter och inte heller kan lastas för vad andra sagt.

"Under andra halvan utav kvartal 1, har vi dock erfarit en tightening som vi kallar det, alltså på, när det gäller vår likviditet, och det beror på ett antal olika skäl,..."

Det sa Saabs dåvarande vd Jan Åke Jonsson i sitt tal på Nackastrandsmässan i april 2011. Denna halva mening och är också det som varit i centrum under onsdagens förhandlingar i Vänersborgs tingsrätt. Uttalandet ska läsas i det sammanhang då Saabs tillgångar störtdök och ledningen var nära att begära rekonstruktion.

"Ska betraktas som korrekta uppgifter"

Åklagarsidan menar att det var ett sätt att vilseleda, försvaret inte överraskande att uttalandet var helt i sin ordning.

– Det håller inte enligt min mening som ett övertygande bevismaterial. Den berättelse Jan Åke Jonsson gör gällande att uttalandet ska betraktas som korrekta uppgifter, säger Jan Åke Jonssons advokat Bengt H Nilsson.

Åklagarsidan väljer att se uttalandet på följande vis.

– Hela andemeningen är ju att företaget går dåligt men vi håller på att vända detta. Vi är inte illikvida, vi har täckning och vi kan betala våra skulder. Det här signalerar ju till leverantörer och eventuella investerare att det här företaget går bra och då fortsätter man leverera, säger assisterande åklagare Lars Lindman.

Under tisdagens förhandlingar menade försvaret att de inte kunde ha agerat på något annat sätt. De kunde inte säga att företaget var kört i botten. Vad anser du om det?

– Att man inte svartmålar sitt eget bolag, det förstår jag. Vi menar att det här sättet att uttrycka sig är inte tillåtet. Man skickar ut signaler som helt enkelt vilseleder intressenter, säger åklagare Lindman.

Beskylls för uttalanden i media

Förutom uttalandet på Saabs bilmässa i Nacka beskylls Jan Åke Jonsson för uttalanden företagets presstalespersoner gjort i media. Uttalanden som också dementerar en allvarlig ekonomisk kris.

– Vi menar att presstalespersonerna inte agerar på eget bevåg. Utan de får direktiv av de som bestämmer i bolaget. Det här var en sådan delikat ekonomisk situation så de har inte på något sätt agerat självsvåldigt, säger åklagare Lindman.

Jan Åke Jonssons advokat tycker inte att hans klient kan ta ansvar för vad andra har sagt.

– Vad presstalesmännen säger är inte hans ansvar i den position han befinner sig i. Det kan inte leda till ett brottsligt ansvar, säger advokat Bengt H Nilsson.