Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ta vara på skogens skatter

Torka, stuva, sylta, frys in. Tröttnar du sedan på att äta kan du använda svamp till färgning eller som myggmedel. Men om du som nybörjare ska ge dig ut och plocka din egen matsvamp gäller de tre budorden: läs på, kontrollera och ta hjälp.

– Undrar ni varför det nästan luktar som rutten kål här beror det på svampen som jag har kokat, säger Gull-Britt Sjöstrand när hon tar emot i sitt hem på Lextorp.

Ja, kanske är doften inget som får snålvattnet att rinna till riktigt, men så är det inte heller kantareller som står och puttrar. Gull-Britt Sjöstrand, svampkonsulent och proffs på allt mellan riskor och kremlor, håller på att koka busksvamp för att färga garn med. Hon visar upp en kasse med ett antal nyfärgade, vackert gråblå garnnystan.

– Jag har experimenterat en del under åren men numer vet jag ju hur man får fram olika nyanser. Vissa färger kräver en större mängd svamp än andra.

Blodskivling, svart taggsvamp, karljohan. Rött, blått, gult. I skogen finns svampar som framkallar de flesta färger ur paletten. Gull-Britt har alltid plockat och torkat svampen själv och har nu ett helt lager i tvättstugan. Svampen kokas i en timme och vattnet ska svalna innan garnet läggs i.

– Siden blir också väldigt fint att färga. Hållbarheten på färgen är minst lika bra som växtfärgning.

Fnösktickor, som växer på trädstammar, kan vara ett effektivt myggmedel.

Det finns också andra praktiska användningsområden för svamp. Fnösktickor, som växer på trädstammar, kan vara ett effektivt myggmedel. Plocka och futta eld på en så håller röken myggen borta.

Men att helt sonika äta upp den är nog ändå det mest populära sättet att ta till vara på svamp. I de svenska skogarna finns ett 60-tal goda matsvampar. För nybörjaren är kantarellen lättast att känna igen men det finns betydligt fler sorter att utforska.

– Soppar, till exempel karljohan, anses av många vara den finaste matsvampen. Riskor är också en riktig delikatess. Vissa sorter kan man stuva och krydda med dill så smakar de nästan som skaldjur, säger Gull-Britt som har runt 40 års erfarenhet i ämnet.

För att spara svampen använder hon en torkapparat, som även lämpar sig för att torka frukt och bär.

– De flesta svampar går bra att torka, utom kantareller. Dem brukar jag förvälla och frysa in. Men torkad svamp håller hur länge som helst om de sparas torrt och tillslutet.

Hon råder alla nybörjare att läsa på i förväg vilka kännetecken man ska titta efter hos svamparna. Att ta hjälp av någon kunnig och att kontrollera det du plockat är en gyllene regel.

– Om du är osäker ska du inte plocka! Varje år rapporteras det om förgiftningsfall. Ett vanligt fel som många gör är att de bara tittar på svampen ovanifrån. Man måste titta på undersidan.