Tidningsartiklar blev en stridsfråga

Stridsfrågorna i Saabrättegångens tredje åtalspunkt om svindleri kom överraskande nog att handla om tidningsartiklar samt radio- och tv-inslag. Inte vad som sagts i dessa, utan om de kan användas som bevis. I detta material görs uttalanden som enligt chefsåklagare Sahlgren innebär svindleri.

ANNONS
|

Våren 2011 när Victor Muller ägt Saab i precis ett år började det knaka på allvar i företagets fogar. Betalningar till underleverantörer uteblev och linan ute på Stallbacka stannade. Stoppet inträffade i samma veva som Victor Muller och Jan Åke Jonsson valt att kalla till bilsalong på Nackastrandsmässan för att presentera nya bilmodeller.

Jonsson och Muller håller tal på mässan där stoppet berörs, men de säger att allt går enligt planerna. Den bilden ger också Victor Muller till journalister på plats och även senare när det blir fler stopp i fabriken. Åklagare Sahlgren menar att de båda Saabtopparna medvetet förvanskade vekligheten. De åtalade och deras advokater menar att de talade utifrån den verklighet som rådde vid det aktuella datumet. Försvaret ville också poängtera att man som företrädare för ett börsnoterat företag inte får säga vadsomhelst.

ANNONS

– Du har ett ansvar om du har en hög position i ett bolag och du måste väga dina ord på guldvåg. Om du framstår som för negativ fast du tror att du kan rädda bolaget och så går bolaget över styr av den anledningen. Då skrämmer du bort underleverantörer och alla andra om du målar upp en bild du inte tror är sann. Situationen är besvärlig men jag tycker att Victor Muller har balanserat det väldigt bra, säger Mullers försvarare, advokat Hans Strandberg.

Åklagare Sahlgren menar att både Jonsson och Muller passerade gränsen för vad som får sägas om du företräder ett börsnoterat företag.

– Vi har inte sett att det kom in så mycket pengar. Som vi ser det rör det sig om ett informationsbrott, du får inte medvetet vilseleda från företagets ekonomiska situation. Har man pengar in så är ju det bra, men av det vi sett var inte det fallet, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.

Vad som sagts under de båda talen och att det är korrekt återgivet råder det inget tvivel kring. Däremot godkänner inte Muller och hans advokat att varken tidningstexter eller radio- och tv-inslag skulle duga som fullgod bevisning i en rättegång.

ANNONS

– Man kan alltså inte rent rättsligt tror jag använda sig av enskilda uttalanden i media och använda det som en grund att någon gjort sig skyldig till svindleri. Journalisten har en uppfattning, en version och redigerar det på ett sätt som ju passar. Det behöver jag ju inte förklara för dig, säger advokat Hans Strandberg med glimten i ögat.

Trots försvarets uppfattning vill chefsåklagare Sahlgren undersöka saken.

– Vi är mycket medvetna om att så är fallet. Samtidigt är det heller aldrig prövat innan så det är intressant att se vad som gäller. Vi har ju både pressmeddelanden, tidningsartiklar, samt radio- och tv inslag, säger chefsåklagare Sahlgren.

Fakta: Grovt svindleri

  • Veckans åtalspunkt handlar om att Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers är misstänkta för att med vilseledande beskrivningar uppsåtligen eller av oaktsamhet offentliggjort uppgifter i media och till GM, EIB och Riksgälden att företaget mådde bra, när likviditeten i stället var låg och man hade massor med skulder till sina leverantörer.
  • På tisdag nästa vecka inleds den fjärde och sista åtalspunkten. Då kommer det handla om grovt osant intygande och urkundsförfalskning. Tre personer står åtalade: Förutom tidigare chefsjuristen Kristina Geers även två revisorer.
  • ANNONS